Sågkvarn Gård ny gästbloggare på Grannliv

Sagkvarn5Drömmen om ett småskaligt jordbruk med självhushåll fick Fredrik att sadla om. Följ hans och sambon Hannas arbete på gården några veckor i vår som Grannlivs gästbloggare.

Sågkvarn Gård i Kristdala församling i Oskarshamns kommun är sjuttio hektar stor med fem hektar jord som Fredrik Karlsson brukar med hjälp av sina två nordsvenska och två ardennerhästar.
– Jag minns hur varmt min morfar och farfar talade om sina arbetshästar. Båda två var hästkarlar. Nu vill jag föra hantverket och kunskapen vidare till nästa generation. Idag är det få som vet hur man arbetar med hästar i skogen och jordbruket.

Hans sambo Hanna Bjärman arbetar som kurator och socionom när hon inte hjälper till på gården och det var hon som började skriva bloggen Sågkvarns Gård för tre år sedan.
– I samma veva bestämde jag mig för att byta inriktning helt. Det var så dålig lönsamhet i det konventionella jordbruket, samtidigt har jag alltid älskat hästar. Därför har en dröm gått i uppfyllelse nu när vi har ett småskaligt jordbruk med inriktning på självhushållning.

Sagkvarn6Vid sidan om att sköta gården har Fredrik elever som kommer till dem för att lära sig hur man arbetar med häst.
– Vissa gör det av rent intresse, andra har en egen gård och vill fräscha upp kunskaperna. Jag använder det jag har fått lära mig när jag växte upp plus mina egna erfarenheter.

Hans första häst fick han av mor- och farföräldrarna när han var 14, ett russ som fortfarande finns på gården, nu 27 år gammal.

Ett stort plus med det småskaliga är att ger möjlighet för en större biologisk mångfald, berättar Fredrik.
– Ju mer du använder naturgödsel och hästar i arbetet, ju fler blommor och andra växter kommer tillbaka. Sedan vi startade har länsstyrelsen räknat till tvåhundra växtarter som har återvänt till gården.

Från och med nästa vecka och fyra veckor framåt kommer Hanna och Fredrik gästblogga på Grannliv. Vi kommer bland annat att få följa med dem i vårbruket.
– När du arbetar med hästar är planeringen enormt viktig eftersom det inte får vara surt i backen och du får inte ha mer att göra än du klarar av. Det kommer att vara mycket att göra, det är den roligaste tiden på hela året!

Sågkvarns Gård gästbloggar hos Grannliv vecka 19–22.