Välj område

Gårdens djur Paula W Lundberg

Nyttan av en vallhund på gården

gardsbackenv10

Under frukosten sitter vi ofta och planerar dagen…

När vi är lediga låter vi gärna frukosten ta lite extra lång tid och vi hinner både planera dagen och diskutera lite annat intressant under tiden. Idag slog vi dessutom på stort och gjorde en “full english breakfast”, med ägg, bacon och stekta tomater…

Vårt största samtalsämne just den här speciella dagen visade sig bli nyttan vi har av våra hundar här på gården. De gör naturligtvis mest nytta i arbetet med fåren, men även skötseln av både gäss och höns blir så mycket enklare av att man har duktiga hundar på gården. Det är väl egentligen bara vid hanterandet av kaninen Champis (som dock själv ser sig som vallhund, öh, jag menar vallkanin…) som vi inte använder hundarna praktiskt.

gardsbackenv7

Vi har den fantastiska förmånen att få träna våra hundar på goda vänners stora Ryafårsbesättning.

Det skulle visa sig bli en extra lång frukost den här morgonen, för vi kom på den ena hjälpen efter den andra vi har av våra hundar. Vi pratade till exempel om hur vi använder hundarna när vi flyttar gässen mellan olika beteshagar och då vi tar in dem för natten. Hönsen däremot är inte flockdjur på samma sätt som får och gäss, men hundarna gör även här stor nytta, för när tuppar, höns och kycklingar spridit ut över gården är det inte lätt att själv få in dem i hönshuset för natten, men med hundarnas hjälp går det galant.

gardsbackenv2

Fame gör ett jättejobb med att fösa in hönsen i hönsgården för natten. På bilden skulle man dock kunna missta ta henne för en räv…

Gås- och hönsvallning i all ära men det är vid skötseln av fåren som hundarna kommer bäst till sin rätt. Border Collies är födda till att arbeta med djur och mår som allra bäst när de får syssla med det. På Gårdsbacken finns varken stora flockar eller betesmarker, men hundarna gör verkligen vår vardag som småskaliga fårägare både lättare och roligare!

SAMSUNG

I somras skulle några av våra får gå på bete hos en familj i en grannby. Med hundarnas hjälp var det inga problem att valla dit dem, trots att vägen dit bestod av massa natutliga hinder, som över en bro, etc…

gardsbackenv3

Det är aldrig några problem att flytta fåren på nya betesmarker med en duktig hund till hjälp.

Hos oss är fåren fortfarande installade, men snart är gräset grönt och det är äntligen dags för betessläpp. Då startar också den mest aktiva perioden för våra hundar. Vi använder dem så gott som dagligen i praktiskt arbete och dessutom tränar och tävlar vi dem i fårvallning.

gardsbackenv8

Jag letade i vårt bildarkiv och hittade lite bilder från i somras som visar lite av nyttan vi har av våra hundar. Här håller Danne och Fame på att lasta en liten flock får som ska köras till nytt bete.

Tävlingsdelen i vallningen är en rolig hobby och man får ett kvitto på hur väl man tränat hundarna, det gäller att de är lydiga och att de klarar de krav som ställs på dem vid en tävling. Fame gjorde en väldigt fin första tävlingssäsong i fjol, där hon i slutet av året rankades som Sveriges femte bästa hund i sin klass, IK-1. Vi känner en stark längtan, när vi sitter här vid vårt frukostbord och snön fortfarande ligger som ett täcke över marken, att få börja tävla med Fame igen i sommar, när hennes valpkull är levererad och hon återfått sin kondition.

gardsbackenv11

Danne och Fame på tävling i Lövånger i somras. De slutade tvåa båda tävlingsdagarna.

Ett annat minne dyker upp på våra näthinnor och vi tänker på vilken hjälp vi hade av Gimmie när vår bagge “gjort sitt jobb” förra hösten… Han gick tillsammans med de tackor som skulle betäckas. Efter några veckor hade baggen “orangefärgat” tackorna, vi använder nämligen en baggsele med krita så man ser när betäckningen är klar. Nu hade alltså baggselen fyllt sin funktion  och vi ville ta av den. Men se, så lätt var inte det, fåren hade blivit lite förvildade och så fort vi närmade oss baggen var han på sin vakt och lät oss inte komma nära. Det var då vi tog hjälp av Gimmie…

gardsbackenv6

Vi har många gånger ovärderlig hjälp av Gimmie i det praktiska arbetet med våra får.

Vi släppte in Gimmie i hagen och nu startade en kamp mellan henne och baggen, mest på det mentala planet. Baggen ville absolut inte ge sej för Gimmie utan försökte komma undan, men Gimmie parerade och släppte inte baggen förbi sej. Efter några minuter insåg han det hopplösa i situationen, slappnade av, vände sej bort från Gimmie och lommade fram till oss, så vi enkelt kunde ta av honom baggselen. Utan hund hade detta varit mycket, mycket svårare… och djuren hade stressats så mycket mer.

gardsbackenv5

När fåren är vana att bli hanterade med hund så blir de sällan stressade av detta. Det är dock väldigt viktigt att man alltid hanterar fåren med god djurhantering.

En annan sak vi drar oss till minnes och pratar om, är när vi upplåter vår gård till allsköns hundar med hussar och mattar. Detta gör vi väldigt gärna, av den enkla anledningen att få berätta om nyttan med en vallhund och härmed också få visa upp våra hundars kunskaper i vallning. En mycket god vän till oss har hundkurser med diverse hundraser och vi brukar upplåta vår gård till henne och hennes kurshundar. Detta för att hundarna med hussar och mattar ska få bekanta sig med djuren på gården. De ska lära sig att ta det lugnt och fint i samband med andra djur. Vi brukar då ta tillfället i akt och ha vallhundsuppvisning inför alla dessa hundmänniskor och berätta fakta om Border Collien och dess medfödda egenskaper som vallhund…

gardsbackenv4

Fame vallar gässen som störning för kurshundar som ska lära sig att uppträda lugnt och fint bland gårdens djur.

Den här frukosten blev betydligt längre än vanligt, eftersom vi kom att prata om fler och fler sysslor som hundarna sköter och som gör vårt liv på gården både lättare och roligare. En annan sak vi har hundarna att tacka för, är alla fantastiska människor vi har träffat och lärt känna genom dem. Sådan husse, sådan hund säger man och det stämmer många gånger på kornet, för vi har träffat många likasinnade personer genom åren som blivit våra allra godaste vänner…

Sådan husse, sådan hund!

Paula och Dan på Gårdsbacken gästbloggar på Grannliv vecka 14–17. Vill du läsa mer de har skrivit, klicka här, eller besök deras egen blogg Gårdbacken.

 


Vill du också läsa?