Välj område

Personligt

Björn är skogstokig

Granngården_personligt_bjornferry1Skidskytten Björn Ferry är van att gå sin egen väg. Medan Sverige höll andan och kostrådgivarna skakade på huvudet gav envisheten honom ett OS-guld. Vid sidan om den spikraka idrottsbanan vandrar han helst i sin egen skog med röjsågen.

Björn Ferrys väg i Storuman fick sitt namn efter att Björn hade tagit sitt OS-guld i Vancouver förra året. Spikrak strävar den envetet upp längs berget intill byn. Asfalten är sliten, mycket tack vare hans tusentals timmar backträning där. I höstsolen under den höga himlen blir vägen en perfekt bild av Björns envetna slit och svett för att lyckas. På toppen av berget, bara meter från vägens slut, gifte han sig häromåret med åttafaldiga världsmästarinnan i armbrytning, Heidi Andersson. Som om han äntligen nått fram till livsmålet …
– Efter mitt OS-guld kände kommunen att de ville ge mig något tillbaka för mitt Storuman-ambassadörskap och gav vägen där jag tränar mitt namn. På sommaren står det ofta turister här och fotograferar mig när jag springer förbi. Då ser man lite extra hurtig ut, säger Björn.

Granngården_personligt_bjornferry2Ögonen är pigga och svaren kommer snabbt. Skrattet är aldrig långt borta. Björns frispråkighet har flera gånger skapat rubriker. Som exempelvis på VM i Östersund 2008 då han kommenterade att haka på tysken Wolf i stafetten med att det bara var att: ”bita tag i hans rövskägg”…

När vi träffas har han just klarat av ett av dagens obligatoriska träningspass. Passen på två till tre timmar pågår sex dagar i veckan, tolv månader om året och har gjort så under många år. Envisheten och målmedvetenheten är hans styrka. Till det hör ett jämnt livsmönster med mat och sömn på regelbundna tider.

En stor inspirationskälla är förstås hans ungdoms hjälte Gunde Svan. Men så noga i kosthållningen som Gunde, det har han aldrig varit.
– Man måste se till livet som helhet. Ibland måste man unna sig ett glas vin. Det kanske inte är det nyttigaste kortsiktigt sett, men långsiktigt kanske det leder till bättre allmänt välbefinnande och att man inte blir övertränad eller tappar sugen.

Huvuddelen av träningen går åt till konditionen. Milen springer han på 33 minuter. Skyttet övar han tätare inför tävlingar. Ju mer automatiskt alla rörelser går på vallen, desto bättre.
– Skyttet bygger mycket på talang: jag kom längre på ett halvår än många har gjort på tio år.

Allt handlar om att skapa sig så goda marginaler som möjligt. Han ritar en cirkel med fingret för att illustrera skjuttavlan.
– Om jag skjuter mitt i prick har jag så stora marginaler som möjligt till en bom. De dagar det blåser ser du tydligt vilka som är de bästa skyttarna eftersom de påverkas minst av dåliga förhållanden. Alla kan skjuta fullt utan stress, hög puls och nerver. Det är därför som äldre skidskyttar har fördel av sin erfarenhet.

Han har flera trick för att öva upp lugnet. Ett är att fantisera att det är en stor tävling när han tränar, vilket höjer pulsen några grader.
– Ett annat är att jag ler lite när jag kommer in på skjutvallen innan jag lägger mig ner. Jag tänker att det ska bli kul att skjuta, vilket hjälper mig ta bort rädsla och otrygghet, berättar han.

När han tog OS-guldet 2010 i Vancouver var det en dröm han kämpat för sedan han som åttaåring identifierade sig som ”Björn Ferry, skidåkaren”. Han har fortfarande svårt att prata om det eftersom det väcker så många känslor. Det positiva minnet av segern vill han aldrig tappa kontakten med.
– OS-guldet känns privat. Jag var 31 år och min resa för att nå målet hade pågått så många år. Inte ens mina föräldrar kan förstå. I landslaget lägger man lite sordin på sin glädje också eftersom det kan vara känsligt för de andra, även om de är en stor del av guldet eftersom jag aldrig hade tagit det utan mina sparringpartners.

Granngården_personligt_bjornferry3

Just nu laddar han inför världscupen och VM i Ruhpolding i Tyskland i början av mars. OS i Ryssland 2014 pågår nästan lika mycket i hans tankar.
– Jag har alltid lockats av långsiktiga projekt. Att medvetet arbeta med något där du kanske inte ser resultat för dagen, men i slutändan når ett större mål.

Vilket för oss in på anledningen till att Grannliv sökt upp Björn. Hans skogsintresse är numera vida känt och vid sidan av idrotten finns inget han tycker ger bättre avkoppling än att få arbeta med röjsågen. Inledningsvis såg han det som en bra ekonomisk investering att köpa skog, men det har sedan blivit mycket större än så.
– Jag började läsa böcker och allt jag kunde hitta på internet. Skogsskötsel styrs mycket av lokala förhållanden, i Småland har man två och en halv gånger snabbare tillväxt än här exempelvis. Därför sökte jag upp kunniga personer i trakten och hörde vad de hade att säga. Att bli framgångsrik skogsägare handlar dels om att kunna värdera en skog och köpa den till rätt pris, dels om att kunna upphandla avverkningstjänster så att det blir en lönsam affär i slutändan.

I hustrun Heidis familj har de haft skog i generationer, själv hade Björn inga sådana
förebilder. Idag äger paret 300 hektar, fördelat på tre skiften, berättar han och pekar ut över landskapet på andra sidan sjön Storuman som bryter av den oändliga skogen med sin mörkblå spegel.
– Ser du viken där? På andra sidan, inte långt från Heidis hemby Ensamheten,
ligger vår skog. Det känns väldigt speciellt att gå där, man månar om den. Sedan kommer man inte ifrån att det är en häftig känsla att kunna säga: titta, det här har jag kämpat ihop!

När de köpte det första skiftet fick de lägga in alla sparpengar de hade. Efterhand som deras idrottsliga framgångar har tagit fart har de kunnat köpa mer skog. Familjen lägger mycket av sina pengar där och avstår från annan lyx, berättar han.
– Björn Lind som själv är förtjust i snabba bilar och restaurangbesök sa en gång till mig: ”Det är inte att du är snål Ferry, men du har ju inga intressen som kostar pengar!”.
– Jag tror att den som äger skog och jordbruksmark i framtiden är vinnare. Vi kommer att gå tillbaka till mer lokal produktion i takt med att världsproduktionen av olja går ner. Det är ologiskt att baka en limpa i Malmö och köra den till Kiruna. Globaliseringstrenden kan inte fortsätta på samma sätt när kostnaden för att flytta saker och människor skjuter i höjden. Jag tror vi är inne i ett skede med stora förändringar. Skogen växer oavsett konjunktur, konstaterar han.

Avverkningen lejer han bort, men plantering och röjning sköter de själva. Allt efter en tioårig skogsbruksplan. I fjol röjde han 100 timmar. Skogsintresset hjälper honom att skifta fokus från träningen.
– Det är inte bra när det senaste tävlingsresultatet styr vilket humör jag ska vara på. Skogsarbetet känns meningsfullt eftersom jag direkt ser konkret resultat av mitt arbete och samtidigt bygger något inför framtiden. Träningen förbrukar en massa energi, men har jag förbättrat världen? Det är meningslöst på det stora hela! Som utomjording skulle man ifrågasätta de som vecka ut och vecka in ränner runt i något spår med en bössa på ryggen medan andra skriker ”heja heja”…

Skogens stillhet inspirerar honom. Han pekar på några av träden.
– De här tallarna är mer än 100 år gamla. Man får ett bra perspektiv av träd eftersom de lever längre än vi människor. Det inger respekt och blir också en bra kontrast till det snabba konsumtionssamhälle som vi lever i.

Björn skapade kontrovers inom idrottsvärlden när han, utan att konsultera nestorn och tränaren Wolfgang Pichler, gick över till LCHF-kost som innehåller lite kolhydrater och mycket fett. Det är ett slående exempel på hans oräddhet. Liksom när han ställde sig framför rockbandet i Bingolotto förra året och drog av klassikern Breaking the law.
– Min pappa spelade blås i storband länge och alla vi syskon spelar instrument. I Ensamheten är alla tondöva, födelsedagar är en plåga! skämtar han om sin frus familj.

Nu när han har familj, barn och har nått drömmålet blir utmaningen mer en tävling mot honom själv och hans eget psyke. Att bli pappa har också skapat nya drömmar och utmaningar.
– I framtiden kanske jag kan få Dante med mig i skogen och lyckas få honom tro att det är hans idé…, skrattar han.

Björn Ferry om:

Idoler: Carl Bildt som reser i olika tidszoner hela tiden och har viktiga möten. Jag förstår inte hur han gör för att hålla sig vaken!
Aktuellt fokus: VM i Ruhpolding i Tyskland i början av mars och OS 2014.
Motto: Att göra det man måste, är att göra det man vill.
Personlig seger: Mitt OS-guld.
Skogsvårdslagen: Alldeles för tandlös!
Det mest udda han gjort offentligt: Sjöng rocklåten Breaking the law i Bingolotto förra året.

Namn: Björn Ferry
Född:
1978
Bor: Storuman
Familj: hustrun Heidi och sonen Dante


Vill du också läsa?