Välj område

Häst

Allergiker och hästälskare

Granngården_Häst_Allergi1När Elin Nässelqvist växte upp drömde hon om en egen häst, men hennes pappa är allergisk mot pälsdjur. Trots det har familjen Nässelqvist-Karlsson idag både hund och häst. Här är den ovanliga berättelsen om hur de har lyckats kombinera husdjur och allergi.

Det är fredagseftermiddag ute vid Upprätta Gårds stall som ligger naturskönt beläget utanför Vallentuna. På gångavstånd finns hagar, gräsbana med hinder, ridhus, samt plats för 17 hästar. Det är här, mitt ute i en idyllisk natur, som Elin Nässelqvist, 22, och hennes mamma Gina Nässelqvist-Karlsson, 53, har sin gemensamma häst Densie, ett tyskt halvblod på elva år. Det är ett tag sedan Elin var här. Numera jobbar och bor hon nämligen i Stockholm och det är framför allt mamma Gina som sköter om och rider Densie. Därför är det lite extra speciellt för Elin den här dagen.
– Det känns helt underbart att vara tillbaka i stallet, säger hon.

Elins hästintresse väcktes när hon som barn började följa med mamma till ridhuset. När hon var sex år började Elin rida på ridskola. Sedan dess har hon hängt i stallet den mesta delen av sin fritid, det vill säga 3–4 dagar i veckan och varje helg året om. En ganska vanlig historia som säkert många familjer – där både mamma och dotter är hästtokiga – känner igen sig i. Men det här är ingen vanlig historia. Pappa Håkan Karlsson är nämligen allergisk mot både pälsdjur och pollen och för att det över huvud taget ska ha varit möjligt för Elin och Gina att vara i stallet har familjen tvingats utveckla flera strategier.
– Jag och mamma har våra ridkläder i ett rum i garaget. Där bytte jag om innan det var dags att åka till stallet under hela min uppväxt. Så fort jag kom hem duschade jag innan jag gick in i huset, säger Elin samtidigt som hon ryktar Densie.

På vintermorgnar kunde det bli rejält kyligt ute i garaget men det var bara att bita ihop, ombytet av hästkläder måste ske utanför bostaden. Samtidigt berättar Elin att det var värt allt extra jobb bara för att kunna få vara stallet.
– Hästar har betytt enormt mycket för mig. Att vara i stallet var det bästa jag visste. Nu inser jag att jag även lärde jag mig väldigt mycket om att ta ansvar, något jag idag har nytta av i mitt vuxna liv, säger Elin.

Bredvid henne på stallbacken står mamma Gina och tittar på sin dotter samtidigt som Elin svingar sig upp på hästryggen. Det var när Gina var 27 år som hon träffade Håkan och det blixtrade till. Då hade hon en amerikansk cocker spaniel och Gina, som älskat hästar i hela sitt liv, ägnade redan då en betydande tid till sin hästhobby. Att Håkan däremot var allergisk var inget han skyltade med i början när paret började umgås.
– Han och min hund var inte de bästa vänner direkt och Håkan höll sig undan från henne. Då trodde jag att hans allergi berodde på pollen, säger Gina med ett skratt.

Efter en tid smög det fram att Håkan faktiskt inte bara var känslig mot pollen utan att han inte heller tålde pälsdjur. Men då var kärleken ett faktum.
– Håkan förstod att mitt djurintresse är så stort, nästan som ett kall, att jag inte kunde ge upp det för hans skull. I stället bestämde vi oss att hitta fram till ett sätt där det gick att ha djur trots hans allergi, säger Gina.

Idag äter Håkan allergimedicin och får en kortisonspruta varje vår och höst. Dessutom har familjen två bilar, en för Håkan och en för Gina.  En annan faktor som har spelat stor roll är att Håkan älskar att åka motorcykel, en hobby han ägnar en del av sin fritid åt.
– Vi möts där, frihetskänslan jag får när jag rider ute i skogen liknar den som Håkan beskriver att han får av att åka hoj, berättar mamma Gina.

Granngården_Häst_Allergi2

Det finns mängder av allergener i ett stall. Dels som proteiner i hästens hud men även i spillning, ryktborstar och täcken, något som gör att Elin Nässelqvists pappa aldrig kan följa med henne till stallet.

Förutom Elin har paret sonen Felix, som idag är nitton år. Som sin pappa delar inte Felix heller Elin och Ginas hästintresse men Gina berättar att hennes son i sin tur är väldigt sportintresserad, precis som pappa Håkan.
– När Felix var sex år började han träna både fotboll och hockey och vid hans sida har Håkan funnits och skjutsat och stöttat, säger Gina.

Så när Gina och Elin åkte till stallet var Håkan och Felix på träning eller match.
– På så sätt har det fungerat för oss. Både Håkan och jag är engagerade i våra intressen och har haft turen att ha var sitt barn som har hakat på oss och gillat samma sak, säger Gina.

– Ja, vi liksom har fått det att funka, säger Elin med ett skratt från Densies hästrygg.

Men Håkan har även hjäpt Elin. När det var dags för tävling skjutsade han hästtransporten men stannade kvar i bilen.

Granngården_Häst_Allergi3Solen strålar över hagen och det är perfekt väder att rida ut. Det syns på Elin att hon trivs där hon sitter och längtar efter att ge sig iväg mot skogen med Densie. Men innan de försvinner är det dags för fotografen Anders Roth att ta några bilder.

Elin stramar åt tyglarna lite för att Densie ska gå i form med nacken samtidigt som Gina visslar och knäpper uppmuntrande med fingrarna för att hon ska räta fram öronen. Densie svarar upp och sträcker stolt på sig samtidigt som öronen åker fram. Det är fint att bevittna vilket samspel det är mellan mamma, dotter och häst.

Efter en liten stund har Anders fått de bilder han vill ha och det är dags att bryta upp. Elin funderar lite och avlutar med orden.
– Nu när jag är äldre förstår jag att det nog inte alltid varit så enkelt för pappa med hans allergi när vi både har hund och mamma och jag rider. Men jag är väldigt tacksam för att han har varit så förstående och ställt upp så för oss, säger Elin.


Vill du också läsa?