Välj område

Hus & hem

Läsarnas julrecept – lingonglögg

GG_blogg_recept_lingonglogg

Det drar ihop sig mot jul och till redaktionen har vi fått in mängder av roliga och annorlunda julrecept. Eller vad sägs om lingonglögg, grillad grapefrukt eller glöggkokta revbensspjäll?

Lingonglögg

5 L         lingon
5 L         vatten
34 g       kanel
22 g       nejlika
24 g       kardemumma
1 kg       socker

Koka ihop allt förutom sockret i 20 minuter och sila därefter av. Rör i sockret och häll sedan upp i flaskor! Om man vill kan man spetsa med lite rom.

 

Grillade grapefrukter

GG_blogg_recept_grillade_Grapefrukter

1 st        grapefrukt
kanel
socker
smör
apelsinlikör

Dela på grapefrukten och strö över kanel och socker. Sist lägger du en smörklick på toppen och låter dem grillas på eldfast fat i 200 grader till de får en grillyta. Tips är att som avslutning hälla på några droppar apelsinlikör!

 

Glöggkokta revbensspjäll

1 ½ kg   revbensspjäll i bitar
3 dl        glögg
½ dl       kinesisk soja
3 dl        vatten
½ tsk     ingefära (torkad på kryddburk)
½ tsk     vitpeppar

Lägg ingredienserna i en gryta med lock och låt koka i 90 minuter eller längre. Helst till köttet börjar lossa från benen. Servera med potatis och äppelmos!

 

Rostade nötter

GG_blogg_recept_rostad_notmix

1 dl       sötmandel
1 dl       hasselnötter
1 dl       valnötter
1 dl       paranötter
1 msk   flytande honung
florsocker
kanel

Krossa nötterna lätt tillsammans och lägg i en skål. Ringla varsamt över flytande honung, rör om och låt stå en stund. Sleva sedan upp och lägg på en bakplåt. Sikta en aning florsocker och kanel över blandningen och rosta dem i ugnen till de är genomvarma, nästan knapriga.

 

Saffranskaka

200 g       smält smör/margarin
½ g          saffran
3 dl          strösocker
2 st           ägg
1 ½ dl      mjölk
4 dl          vetemjöl
2 tsk        bakpulver

Smörj och bröa en bakform med löstagbar kant. Strö saffranet i en mortel med en matsked av sockret och blanda sedan ihop det med matfettet. Vispa ägg och resten av sockret poröst och rör ned matfettet och mjölken. Blanda vetemjölet med bakpulvret och vänd ned i smeten. Häll i smeten i formen och grädda i ugnens nedre del på 175 grader i 40-45 minuter. Låt kakan svalna 5 minuter i formen på ett galler.
Tips är att servera med rårörda hallon och vispgrädde!


Vill du också läsa?