Välj område

Hus & hem / Recept

Recept på matiga potatissallader

Finns det någon mer tacksam råvara än potatis? Lätt att odla och god att tillaga i oändliga variationer. Här är tre potatissallader som passar både som tillbehör på buffén eller som en egen rätt. 

Rostad sallad med fetaost
4 portioner

1 kg potatis, gärna fast
2 msk olivolja
1 msk honung
flingsalt
nymalen svartpeppar
300 g fetaost
1 liten rödlök
2 askar cocktailtomater
1 liten burk kalamataoliver

Senapsdressing:
1 tsk senap
1 dl olivolja
1 msk balsamvinäger
1/2 klyfta vitlök
1 tsk honung
1/2 tsk salt
1 krm peppar

Fröströssel:
1 msk pumpafrön
1 msk solrosfrön
1 msk sesamfrön, svarta & vita
flingsalt

Sätt ugnen på 150 grader. Dela tomaterna på hälften och lägg dem med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Torka i ugnen ca 1 timme, eller tills saften torkat in. Höj ugnen till 200 grader. Dela potatisen i halvor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och honung och krydda med flingsalt och svartpeppar. Blanda samman ingredienserna till dressingen. Blanda också ihop fröna till strösslet. Blanda potatisen med ugnstorkade tomater, kalamataoliver, rödlök och fetaost. Ringla över dressingen och toppa med frön.

Potatissallad med sparris

4 portioner

1 kg färskpotatis
1 knippe sparris
8 salladslökar
1 gurka, skalad, urkärnad och skivad i halvmånar
1/2 knippe rädisor
Krasse eller koriander till servering

Korianderpesto:
2 krukor koriander
1 klyfta vitlök
25 g parmesan
2 msk vit balsamvinäger
1 ½ dl olivolja
3/4 tsk salt
nymalen svartpeppar

Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt ånga av. Låt därefter svalna i rumstemperatur. Medan potatisen kokar, mixa samman ingredienserna till korianderpeston. Ställ åt sidan. Koka sparrisen i lättsaltat vatten någon minut. Häll av vattnet och kyl ner sparrisen. Skala och kärna ur gurkan. Skiva den i halvmånar. Skiva salladslöken fint. Dela potatisen i önskad storlek och blanda den med gurka, salladslök, sparris och korianderpesto. Skiva rädisorna tunt på en mandolin och strö dem över salladen. Toppa med krasse eller koriander.

Tartarsallad med koriander

4 portioner

1 kg färskpotatis
1 liten rödlök
1 kruka persilja
1 dl kapris, stora
1 dl cornichonger
70 g rucola

Dressing:
1 ¼ dl majonnäs
2 msk vitvinsvinäger
salt
nymalen svartpeppar

Vispa ihop ingredienserna till dressingen och ställ åt sidan. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt ånga av. Låt svalna i rumstemperatur. Dela cornichongerna på mitten. Skala rödlöken och skiva den tunt. Blanda ihop alla ingredienser och ringla över dressingen. Servera direkt.


Vill du också läsa?