Välj område

Recept

Läsarnas bästa påskrecept

Nässelsoppa med ägg recept Grannliv

Laga en smarrig nässelsoppa, en vacker påsktårta, lite äggtoddy eller varför inte grilla lammsteken i påsk. Här kommer några av de bästa recepten vi fått in till redaktionen. Med detta önskar vi alla våra läsare – Glad Påsk!

Nässelsoppa

Till 4 personer:
1 1/2 liter nässlor

1 liter vatten
1 grönsaksbuljong (tärning)
1 hönsbuljong (tärning)
1 1/2 dl grädde
philadelphiaost, rejäl klick som redning
salt & peppar

Skölj nässlorna riktigt ordentligt flera gånger. (Minst tre riktiga sköljningar.) Lägg nässlorna i en stor kastrull och tillsätt vattnet. Salta lätt. Låt nässlorna koka i ca 15 minuter. Häll av kokvattnet, men spara det. Nässlorna kramar du ut så gott det går och mosar dem med mixerstav. Häll tillbaka kokvattnet från nässlorna i kastrullen. Tillsätt buljongtärningarna och de mixade nässlorna. Tillsätt även grädden och philadelphia-osten och låt koka upp. Låt sedan soppan stå och småsjuda i ca 10 minuter till. Smaka av med salt och peppar om det behövs. Serveras med kokta ägghalvor. /Inskickat av Ann-Sofie Palm i Motala

 

Påsktårta med citronfromage och marsipan

Tårtbotten (köpt eller egen)

Till citronmoussen:
3 äggulor
½ dl strösocker
3 dl vispad grädde
3 gelatinblad
2 citroner

Till garnering:
2 dl vispad grädde
1 kg marsipan
Röd och gul karamellfärg

Vispa äggulorna mycket poröst tillsammans med strösocker och vispad grädde. Blanda sedan med gelatinblad som blötlagts i vatten och sedan smälts i lite vatten och blandats med saften av 2 citroner samt lite rivet citronskal. Ställ citronmoussen i kylskåpet att stelna. Varva sedan bottnar som du skurit som formen av ett ovalt ägg och fluffig mousse och jämna så att det börja likna ett ägg till formen. Bred på grädden. Färga cirka 500 gram marsipan röd och kavla ut och lägg över tårtan. Sedan färgar du det mesta av marsipanen som är kvar gul och lite röd (till kycklingarnas kam och näbb). Kavla sedan ut cirka 300 gram gul marsipan och skär ut som ett band och lägg som ett knutet ägg med en stor rosett på tårtan. Gör sedan några kycklingar. / Inskickad av Cecilia Sundin i Björnlunda

 

Himmelsk grillad lammstek

Till 6 personer:
En lammstek med ben, cirka 2,5 kilo
4–6 vitlöksklyftor
2 msk färsk rosmarin
1 msk färsk timjan
2 msk färsk persilja
Salt och nymald svartpeppar
1 dl dagsgammalt vitt bröd, utan kanter
50 gram smör
3 msk olivolja

Testa att grilla lammsteken. Köttet blir otroligt saftigt och smakrikt! Kör brödet till smulor i matberedare. Tillsätt vitlöken och örterna, salt och peppar och kör lite till. Smält smöret och tillsätt även det samt olivoljan. Skär ett rutmönster i fettet på lammsteken och klappa in krydd- och brödblandningen.

Grilla lammsteken i klotgrill eller huvgrill, indirekt värme. Tillsätt gärna lite rökspån. Stäng locket och grilla tills innertemperaturen visar 60 grader. Det tar mellan 1,5 och 2 timmar. Låt steken vila 20 minuter innan den skärs upp. Servera med klyftpotatis och valfria rotfrukter eller grönsaker. En rödvinssky är god till. /Inskickat av Erica Elmberg i Vejbystrand

 

Påskkammar med oregano

Blir 18–20 stycken:
50 g jäst
75 g smör
2,5 dl mjölk
1 tsk salt
2 tsk oregano
Ca 7 dl vetemjöl
Till pensling: smält smör, uppvispat ägg och oregano

Smält smör, häll i mjölk och värm till 37 grader. Rör ut jästen i en del av vätskan, tillsätt resten av vätskan, salt, oregano och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig och låt jäsa ca 30 min. Knåda degen lätt och kavla ut till en platta 40×36 cm. Pensla hela ytan med smält fett och skär plattan i 10 remsor från långsida till långsida. Lägg 5 remsor på varandra och skär varje längd i 9–10 delar. Lägg bitarna med den icke skurna sidan upp i pappersformar, gärna dubbla. Låt jäsa 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö på lite oregano. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 10 min. Njut till påskmaten! / Inskickat av Marianne Rosgren i Vetlanda

 

Äggtoddy

2 st äggulor
2 msk strösocker

En god klassiker som visserligen tar tid att göra men blir så gott. Vispa äggulor med socker tills toddyn blir pösig, luftig och nästan vit. Servera i vackra glas eller i udda kaffekoppar i olika former, mönster och kulörer. /Inskickat av familjen Sjöstedt

 

Sockerrullade ägg

Blir 80 stycken:
1 l vetemjöl
400 gr smör
2 msk vaniljsocker
röd, gul o, grön karamellfärg
Garnering: 2 dl strösocker

Blanda alla ingredienser utom karamellfärg. Dela degen i 3 bitar färga dom. Låt degen vila kallt i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Forma ägg, lägg på plåt grädda i mitten av ugn 10-12 min. Rulla genast i socker. Dekorativa småkakor som påminner om brysselkex. /Inskickat av Siv Berg


Vill du också läsa?