Välj område

Recept

5 saker du kan göra av dina äpplen

5 saker du kan göra av dina äpplenBjud på en hel middag från äppelträden! Här tipsar vi om en komplett meny du kan safta, baka och laga av äpplen.

Matbloggfavoriterna Matgeek.com och Landleys kök står för recepten. Testa och njut!

1. Äppeldricka – en mustig klassiker

Tid (inkl väntan): 3 dagar

  • Cirka 6 liter vatten
  • 1 msk citronsyra
  • 5 liter skivade äpplen
  • Runt 600 g socker
  • 1 tsk natriumbensoat (valfritt)
  1. Lös citronsyran i lite av vattnet.
  2. Skiva äpplena och lägg i en hink.
  3. Täck äpplena med vatten och lägg över en tung tallrik så att de hålls ner. Täck hinken med plastfolie och ställ kallt.
  4. Det räcker med två dygn, men det blir allra bäst om man inte stressar och låter dem stå ett extra dygn.
  5. Sila drycken och rör i så mycket socker som du tycker passar. 600 g ger en syrlig dryck men full av smak. Blanda även ut natriumbensoatet i lite av dryck och blanda därefter ner i resten.
  6. Häll upp på flaskor och ställ svalt.
  7. För att kunna ha kvar även under vintern: fyll petflaskor till 2/3 och frys in dem.

Receptet kommer från Matgeek.com.

2. Knapriga äppelringar – ett smart snacks

Skala ett gäng äpplen. Kärna ur ordentligt och skiva sedan i cirka 2-3 mm tjocka skivor.

Antingen lägger man dem sen på ett galler, stoppar in långt ner i ugnen på 100 grader med skaftet av en sked vid ugnsluckan så att det bildas en liten glipa. Sen är det bara att vänta tills de har perfekt konsistens. Bästa är att stoppa in dem tidigt på kvällen och sen stänga av ugnen när man går och lägger sig.

Alternativ två är lite mysigare men tar längre tid – trä upp skivorna på ett snöre och häng nånstans där de får vara ifred. Gärna vid ett fönster så de får lite sol på sig.

Receptet kommer från Matgeek.com.

3. Rågsurdegsbröd med äpplen

Tid: Runt 30 min arbete, 7 timmars jäsning + 40 min gräddning

  • 500 g ljummet vatten
  • 300 g rågsurdegsgrund
  • 500 g vetemjöl special
  • 100 g grahamsmjöl
  • 320 g siktat dinkelmjöl
  • 100 g grovrivet äpple (svenska och med skal)
  • 17 g salt
  • 50 g mörk sirap
  1. Värm vattnet till cirka 40 grader och häll ner det samt rågsurdegsgrunden i hushållsassistenten.
  2. Kör på låg hastighet tills allt blandats.
  3. Häll i vete-, grahams- och dinkelmjöl. Kör på låg hastighet tills allt blandats och ställ sen åt sidan i cirka 20-30 minuter.
  4. Häll i saltet, äpplet och sirapen. Kör på medelhastighet runt 10 minuter tills den blivit stretchig, trådig och fin.
  5. Flytta över degen till en oljad bunke och täck med lite plastfolie.
  6. Efter 20 minuter: ta tag i kanterna, dra rakt upp tills den nästan hotar att spricka innan du viker ner den över degen igen. Gör så runt om och ställ sen åt sidan.
  7. Efter ytterligare 20 minuter: gör om processen en gång till. Dra i degen en sista gång 20 minuter senare. Det här gör brödet segt och trevligt.
  8. Sätt ugnen på 250 grader.
  9. Efter cirka 5 timmar har degen jäst till dubbla storleken. Stjälp försiktigt ut den på ett mjölat bakbord. Vik ihop den försiktigt, snitta den med en brödkniv och skjutsa in den i ugnen. En bakspade som är oumbärlig, men det går utmärkt med en bit ugnspapper på en skärbräda och sen låter man bara pappret glida in i ugnen.
  10. Efter 10 minuter: dra ner värmen till 220 grader och öppna luckan ordentligt för att vädra ur fukten.
  11. Var 10 minut: öppna luckan, släpp ut fukten och få på så sätt en ordentlig och smarrig skorpa.
  12. När brödet har en innertemperatur på 98 grader är det klart. Ut med det och låt svalna på ett galler. Skär upp, ha på rikligt med riktigt smör och avnjut med valfritt pålägg eller bara lite salt.

Receptet kommer från Matgeek.com.

4. Falukorvsgratäng med äpplen

Fyllning:

  • 1 tsk smör
  • 550g falukorv
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 2 röda äpplen
  • 250g mozzarella (2 bitar)
  • 100g stekt svamp

Stanning:

  • 3 ägg
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk skånsk senap
  • 1 vitlöksklyfta
  • 100g getost eller fetaost
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • salt, peppar, oregano
  1. Skiva upp korv och mozzarella och hacka löken. Dela äpplena, kärna ur och skiva upp. Skala morötterna och skiva upp (gärna lite snett på längden så att du får långa skivor).
  2. Smöra en springform. Lägg upp ett varv med korv, lägg ett varv äpplen ovanpå, strössla ett lager lök på det och avsluta med ett lager mozzarella. Fortsätt så hela vägen upp. Avsluta med svampen under sista korvlagret.
  3. Vispa ihop ingredienserna till stanningen och häll över. Se till att den rinner ner ordentligt. Ställ in i 225° i ca 40 minuter.

Receptet kommer från Landleys kök.se.

5. Äppelkaka i form

Tid: En timme från start till mål

  • 250 g smör
  • 6-10 äpplen beroende på storlek
  • 3 msk strösocker
  • 1 msk kanel
  • 200 g ägg (4 st medelstora)
  • 450 g strösocker (nästan 5 dl)
  • 1 tsk nymalen kardemumma
  • 1 vaniljstång
  • Skalet av 1/2 citron
  • 1 knivsudd salt
  • 350 g vetemjöl (cirka 6 dl)
  • 4 tsk bakpulver
  • 2 dl mjölk
  1. Sätt ugnen på 200 grader. Klä en stor form eller djup plåt med bakplåtspapper.
  2. Bryn smöret (smält det, låt bubbla tills det tystnar och är brunt samt doftar nötigt) och ställ det åt sidan att svalna.
  3. Skala äpplena och klyfta dem därefter. Ta bort kärnhuset och klyfta en gång till så man får tunna klyftor.
  4. Rör ihop kanel och socker (den mindre mängden) och doppa äpplena noggrant i mixen. Lägg klyftorna i en liten skål så de får safta ur sig.
  5. Vispa äggen fluffiga och tillsätt sockret lite åt gången. Vispa tills allt är riktigt fluffigt.
  6. Sila smöret och häll i 200 g (2 dl) i smeten. Tillsätt kardemumma, urskrapad vaniljstång, citronskal och salt. Rör tills allt blandats.
  7. Sikta över mjöl och bakpulver, häll i mjölken och rör tills alla klumpar är borta.
  8. Häll smeten i formen, lägg äppelbitarna ovanpå och tryck till dem lite så de sjunker ner och häll saften från äpplena över kakan.
  9. Ställ in i ugnen cirka 20-25 minuter. Kakan ska få fin färg och sticker man i en tandpetare ska den komma upp torr.
  10. Sikta gärna över lite florsocker precis innan servering.

Receptet kommer från Matgeek.com.

Läs också:

Förvara äpplen

Tips mot skador på äpplen

Så gallrar du bland frukten


Vill du också läsa?