Välj område

Hus & hem

Läsarnas julrecept – Karins julsill

GG_blogg_recept_Karins_JulsillInget julbord utan minst en sorts sill. Bland läsarnas recept denna gång finns en sill på klassiskt vis, en god kavring, fatost med kanel och en härlig saffranspannkaka.

Karins Julsill

2 st        burkar urvattnad inläggningssill (420g)
2 dl        ättiksprit
4 dl        vatten
6 dl        socker
2 dl        grovhackad rödlök
4 dl        strimlad purjolök
2 msk    grovt krossad kryddpeppar

Spola sillfiléerna i kallt vatten och låt dem rinna av, skär dem sedan i bitar á två centimeter. Blanda ättiksprit, vatten och socker till en lag och rör om till sockret löst sig. Varva sillbitarna med lök, purjolök och peppar och häll sedan över lagen. Låt sillen står kallt i två dygn och vänd gärna upp och ner då och då.

 

GG_blogg_recept_kavringAnitas Kavring

50 g       jäst
5 dl        vatten
25 g       rumsvarmt smör
1 msk    salt
¾ dl       sirap
1 msk    stött kummin
1 ½ L    Kungsörnens mörka lantbrödsmjöl (spara lite mjöl till utbakningen)

Värm vatten till 37 grader och lös upp jästen. Blanda i resterande ingredienser och kör 5 minuter i assistent. Låt jäsa till dubbel storlek. Forma till två bröd som läggs i smorda formar och jäs i 30 minuter eller till degen täckt ¾ av formarna. Lägg en plåt över formarna när de ställts in i ugnens nedre del och grädda i 175 grader.

 

Fatost

3 L         gammeldagsmjölk
1 st        kanelstång
½ dl      socker
ostlöpe

Koka ner mjölk, kanelstång och socker till halva dess volym och låt svalna till fingervarmt. Tillsätt sedan ostlöpe enligt förpackning. Grädda i ugn på 175 grader till att det blir en fast massa.

 

GG_blogg_recept_RiskolaRiskola

100 g    smör
1 dl        socker
½ dl      ljus sirap
1 msk    kakao
3 msk    vetemjöl
3 dl        vårgårda ris

Blanda alla ingredienserna utom riset i en kastrull och låt det koka upp under omrörning och sedan på svag värme i 3 minuter. Rör hela tiden. Blanda snabbt i ris och häll upp kolamassan på bakplåtspapper eller oljat smörpapper. Bred ut till en kaka och låt stå kallt. Slutligen bryt eller skär kakan i bitar.

 

Saffranspannkaka

1 pkt     saffran
2 dl        risgrynsgröt
2 st        ägg
2 msk    smör
1 msk    vaniljsocker
1 msk    strösocker
50 g       hackad mandel
½ dl      russin
1 dl        mjölk
1 dl        grädde

Blanda gröt, vaniljsocker och ägg och tillsätt sedan saffran, mandel, mjölk, russin och grädde. Blanda väl och grädda i ugnssäker form 15-20 minuter i 200 grader. Servera ljummet med sylt och grädde!


Vill du också läsa?