Välj område

Hus & hem

Läsarnas bästa recept till julbordet

laxpateVi närmar oss julfirandet med stormsteg. Om du inte redan bestämt dig för vad du ska bjuda på under juldagarna kommer här lite inspiration med läsarnas egna recept på mat till julbordet!

Laxpaté med romsås

500 g       lax
2 st          ägg
4 dl          vispgrädde
1 st          knippe dill
1 tsk        dijonsenap
1 ½ msk  vinäger
1 ½ tsk    salt
1 krm      cayennepeppar

2 dl          créme fraiche
1 st           burk stenbitsrom
1 st           vitlöksklyfta
1 tsk        sweet chilisås
Salt
Svartpeppar

För laxpatén: mixa alla ingredienser i matberedare och häll i smord form. Täck med aluminiumfolie. Grädda i vattenbad i ugn, 175 grader i ca 30 minuter.
För romsåsen: Vispa créme fraichen och blanda därefter i alla andra ingredienser.

 

Kaneldoftande köttgryta

800 g    högrev
2 st       små skalade och skivade äpplen
3 st       pressade vitlöksklyftor
3 msk  tomatpuré
3 dl      rött vin
6 dl      vatten
3 st       hönsbuljongtärningar
2 tsk     socker
1 krm   kanel
Persilja
Salt
Peppar
Smör till stekning

Bryn stora bitar av köttet addera salt och peppar. Stek sedan äpplen, vitlök och tomatpuré till att det blir brunt. Tillsätt kött, vin, vatten, buljongen och småkoka i minst 2 timmar. Smaka av med socker, kanel, salt och strö sist över klippt persilja.

 

Citronsillsill

2 st       burkar urvattnad sill á 420 g
1-2 st    purjolökar
2 st       rödlökar
2 msk  klippt dill
8 st       krossade kryddpepparkorn
2 dl       strösocker
Saft från 4 st citroner

Skär sillfiléerna i bitar och lägg i en kruka. I med kryddpepparkornen, den skivade rödlöken, purjolöken och den hackade dillen. Strö sedan på sockret och sist häller citronsaften över. Rör inte om. Efter två dagar är den färdig och allt går att äta!

 

Ägglåda

8 st       hårdkokta ägg
1 st       liten tub kaviar
2 dl       matlagningsgrädde
1 dl       frusen dill

Låt äggen kallna och skär i små kuber med en äggskärare. Lägg sedan allt i en skål och rör ihop med kaviaren, matlagningsgrädden och dillen. Grädda i en smörjs form i ca 200 grader i ca 20 minuter eller till den stelnat!

 

Julknäckebröd

2 dl        vetemjöl eller rismjöl
1 dl        solros- eller pumpakärnor
1 dl        sesamfrön
½ dl       linfrön
½ tsk     salt
½ tsk     kanel
3 msk    rapsolja
2 dl        vatten

Blanda allt och lägg ut smeten på ett bakplåtspapper. Grädda i ca 45 minuter i 175 grader och därefter 45 minuter i 75 grader. Stäng sedan av värmen och sätt ugnsluckan på glänt till att bröds tär helt torrt!


Vill du också läsa?