Välj område

Hus & hem

Läsarnas julrecept – farmors leverpastej

GG_blogg_recept_Farmors_LeverpastejJulinspirationen flödar här på redaktionens efter alla fantastiska recept som skickats in. Eller vad sägs om en god leverpastej, finfin fikonkaka eller glögg med citrustoner?

Farmors leverpastej

½ kg      lever
½ kg      färskt fläsk
1 st        liten burk anjovisfilé
50 g       margarin
1 dl        vetemjöl
4-5 dl    mjölk
1 tsk      nejlikor
1 st        gul lök
1 st        ägg
salt
peppar

Mal lever, fläsk och lök. Smält margarinet, blanda i vetemjöl, späd med mjölk och blanda detta med ägget i färsen. Smörj en avlång form och häll i blandningen. Lägg över folie och stoppa in den i ugnen på 175 grader i ungefär 50 minuter.

 

Citrusglögg

5 dl        glögg
1 kg       clementiner eller apelsiner
4 st        stjärnanis
1 st        kanelstång
2 st        pomeransskal
10 st      kardemummakärnor
1 dl        vatten
socker

Pressa frukten och värm saften tillsammans med kryddor och vatten. Låt sjuda i 5-10 minuter. Smaka av och tillsätt eventuellt socker

 

GG_blogg_recept_fikonkakaFikonkaka

4 ½       vetemjöl
1 tsk      bikarbonat
2 tsk      vaniljsocker
1 tsk      bakpulver
½ dl      vatten
250 g    fikon
1 dl        russin
200 g    smör
3 dl        socker
2 st        ägg
¾ dl       grädde

Skär fikon till små bitar och koka ihop det med vatten, russin, smör och socker till det blir en krämig massa. Vispa lätt ägg och häll sedan i den svala fikonmassan. Tillsätt grädde och rör om. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och bakpulver och rör ned det i smeten. Bröa en kakform och grädda på 175-200 grader i ugnens nedre del. Känn med sticka när kakan är klar.

 

Pepparkakskola

100 g    smör
2 dl        grädde
3 dl        socker
1 dl        ljus sirap
2 tsk      pepparkakskrydda

Smält smör och rör i övriga ingredienser. Låt koka i 25 minuter till temperaturen är runt 125 grader. Smörj sedan en form med smör och häll i smeten som får stå kallt ett tag till den svalnar och är redo för att skäras i bitar, låt den inte svalna för länge bara. Slå sedan in i papper och servera!

 

GG_blogg_recept_MarsipangodisMarsipangodis

marsipan
blockchoklad
kokos

Forma marsipan som ett ekollon. Doppa halva i smält blockchoklad och sist i kokos. Superfint och supergott!


Vill du också läsa?