Välj område

Hus & hem

Läsarnas julrecept – fikonmarmelad

GG_blogg_recept_fikonmarmeladNu är det inte många dagar kvar. Om du inte redan bestämt dig för vad du ska laga till julbordet kommer här lite inspiration med läsarnas recept på lyxig fikonmarmelad, glutenfritt knäckebröd, lakritskola och en saffransparfait.

Fikonmarmelad

250 g    torkade fikon
2 ½ dl   rött vin
1 dl       råsocker

Koka ihop allt i en gryta till det blir segt och häll sedan upp i en ren burk. Passar superbra till pepparkakor och en cheddarost.

 

GG_blogg_recept_KnackebrodGlutenfritt knäckebröd

2 st        ägg
1 dl        pumpafrön
1 dl        solroskärnor
1 dl        sesamfrön
¾ dl       hela linfrön

Vispa äggen lätt med gaffel, häll i de olika fröna och rör om. Häll sedan ut smeten på bakplåtspapper och bred ut så att det täcker en ugnsplåt. Grädda i 200 grader till det stelnat, håll koll så det inte bränns! Låt brödet kallna på galler.

 

Lakritskola

10 st      turkisk peppar
2 dl        vispgrädde
2 dl        ljus sirap
2 dl        socker
2 msk    smör

Blanda sirap, grädde och socker i en stekpanna och koka till 122 grader. Mixa eller mortla turkiska peppar och tillsätt det och smör i stekpannan. Häll upp i små knäckformar och låt svalna.

 

GG_blogg_recept_SaffransparfaitSaffransparfait

1 pkt     saffran
3 st        äggulor
½ dl      strösocker
½ dl      honung
3 dl        grädde

Blanda allt förutom grädden och vispa det pösigt. Vispa grädden separat och vänd ner 1/3 av saffranssmeten först och sedan resten. Frys i form över natten eller längre och tag fram 15-20 minuter före servering. Rekommenderar att servera med hallon eller björnbär och mandel- eller havreflarn.

 

Svanbergasill

8 st        inlagda sillfiléer
2 dl        majonnäs
1 dl        vispgrädde
½ dl       siad lag från den inlagda sillen
¾ dl       kalles kaviar
½ tsk     citronpeppar
2 tsk      strösocker
20 st      droppar Worchestershiresås
2 st        knippor hackad dill
20 cm   finhackad purjolök
1 st        hackad rödlök

Ta upp de inlagda filéerna och låt dem rinna av på hushållspapper, skär dem sedan i bitar. Sila av ½ dl lag och blanda sedan ingredienserna till såsen. Lägg slutligen i sillbitarna och låt stå kallt 24 timmar.


Vill du också läsa?