Välj område

Hus & hem

Läsarnas egna recept – bästa köttbullarna!

Granngarden_kottbullar

Även om mammas köttbullar självklart alltid smakar bäst, finns det mängder med roliga varianter på kanske den svenskaste av rätter av alla. Här kommer några av Grannlivs bästa.

 

Granngarden_kottbullar_MedelhavLMedelhavsbullar

600 g nötfärs
2 ägg
4 msk ströbröd
2/3 dl grädde
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1/2 dl rostad lök
1 krm cayennepeppar
100 g hackade svarta kalamataoliver
75 g riven parmesan
ev 1 dl hackade färska örter, basilika eller persilja

Blanda ägg, ströbröd, grädde, salt och peppar. Låt detta stå och svälla cirka 10 minuter. Rör ner parmesan, oliver och eventuellt kryddgrönt, blanda och tillsätt nötfärsen. Arbeta samman till en jämn smet. Rulla och stek. Servera med pasta och tomatsås.

 

Granngarden_kottbullar_VegoLVegetariska Hasselnötsbullar

6 dl kokt pressad potatis
2 hg hasselnötter (mals eller mixas)
1 riven gul lök
1 msk soja
2 msk smör till stekning

Blanda, rulla, stek och njut!

 

 

Granngarden_kottbullar_LammLLottas lammköttbullar

1 kg lammfärs
3 färska tomater
1 gul lök
1 dl rivet vitt bröd
1–2 dl bubbelvatten
3 vitlöksklyftor
3 tsk timjan
3 tsk rosmarin
1 krm svartpeppar
1 1/2 tsk salt
3 msk smör till stekning

Hacka tomaterna och löken fint och blanda i en bunke med det rivna brödet och spä med vattnet till önskad konsistens. Pressa i vitlöken, smula i rosmarin och timjan och rör i övriga kryddor. Tillsätt färsen och blanda väl. Rulla och stek.

 

Granngarden_kottbullar_SUSLSusannes köttbullar

1 kg blandfärs
1 ägg
3 ansjovisfiléer
3 msk ansjovis-spad
1 riven gul lök
1 tsk vitpeppar
2 msk brun farin
1 tsk fyra kryddor alt. salladskrydda
4 msk ströbröd
2 dl grädde

Låt ströbrödet svälla i grädden. Blanda kryddor och lök. Hacka ansjovisfiléerna. Bland ner dem, ansjovisspad och ägget i kryddblandningen. Tillsätt färsen och ströbrödssmeten. Forma stora köttbullar och stek i omgångar.

Tips!

Forma: Skölj händerna i kallvatten med jämna mellanrum så blir det enklare att forma/ rulla köttbullarna.

Stek i ugnen: Klä en plåt med bakplåtspapper. Placera ut köttbullarna på plåten. Stek i 200 °C i övre delen av ugnen i cirka 20–30 minuter eller tills de är genomstekta.

 


Vill du också läsa?