Välj område

Hus & hem

Recept – gör din egen korv till julbordet

Grannliv414_recept_korvFram med köttkvarnen, korvhornet och fjälster. Bjud in familj och vänner att hjälpa till med bestyren så har ni härliga korvar till julbordet. Här kommer några av de mest traditionella korvrecepten.

Fransk Bondkorv

Ingredienser:
1 kg magert sidfläsk
1 st stor lök
2 st vitlöksklyftor
1/2 knippa persilja
1 1/2 2 tsk salt
3/4 tsk grovmalen svartpeppar
1/2 tsk fyra kryddor
2 1/2 m krokfjälster

Tillagning:
1. Mal kött och lök genom grov hålskiva.
2. Blanda kött och lök med de krossade vitlöksklyftorna, den finklippta persiljan och övriga kryddor.
3. Stoppa löst i krokfjälstren. Låt dem vila svalt över natten.
4. Stek korvarna i ugn eller stekpanna.

Fläskkorv

Ingredienser:
2 msk salt
1 msk strösocker
4 krm vitpeppar (helst nymald)
2 msk finhackad, färsk dragon
500 g nötfärs
1 1/2 liter mjölk
1 tsk riven muskotnöt
250 g riven gul lök
2 kg fläskfärs
1 st krokfjälster

Tillagning:
1. Koka upp mjölken och låt den kallna. Riv löken. Blanda färserna, mjölk, riven lök, socker, salt, vitpeppar, muskot och dragon väl.
2. Fyll korvsmeten i fjälster till lagom stora portionskorvar, ca 22 cm långa. Då blir korvarna ca 18 cm efter stekning. Stoppa dem inte för hårt, eftersom de sväller vid tillagningen. Det brukar också gå bra att stoppa i korvsmeten med stor tyll och kraftig spritspåse om du saknar köksmaskin.
3. Låt korvarna vila i kylen minst 1 dygn.
4. Stek sedan korvarna på svag värme ca 5 minuter på var sida precis före servering. Vänd då och då.

Grannliv414_recept_korv2

Julkorv

Ingredienser:
250 g nötkött
250 g fläskkött
250 g späck
250 g kokt potatis
6,25 dl kokt kall mjölk
1 msk salt
1/2 tsk vitpeppar (nymald)
1 tsk malen ingefära
1 tsk socker
1/2 msk potatismjöl
2 meter krokfjälster
1 krm malen kryddpeppar

Koklag:
2 l vatten
2 st lagerblad
1 st morot
2 kvistar persilja
1 st gul lök
3 st nejlikor

Tillagning:
1. Mal köttet och späcket 4 gånger genom köttkvarn, sista gången med potatisen.
2. Arbeta köttblandningen i en skål och späd med mjölken, tillsätt kryddorna. Arbeta smeten minst 20 min, konsistensen ska vara som en tjock gröt.
3. Stoppa fjälstren löst och knyt med bomullstråd. Gör dem inte för stora då blir de svårhanterliga.
4. Koka upp lagen och sjud korvarna ca 15 min.

Prinskorv

Ingredienser:
350 g fläskkarré
380 g späck
600 g högrev
300 g is
25 g salt
2 1/2 g vitpeppar
1/2 g kryddpeppar
12 g smörstekt hackad lök (mindre än 1/4 lök)
ca 9 m tunn fårtarm

Tillagning:
1. Lägg delarna till köttkvarnen i frysen med minsta hålskivan på.
2. Skär köttet och späcket i strimlor som din kvarn klarar. Lägg köttet i frysen i ca 1–2 timmar tills det är fruset på ytan.
3. Stek löken. Mät upp kryddorna med en bra våg. Mät upp saltet.
4. Mal köttet och späcket en gång genom kvarnen. Häll över saltet och blanda in det.
5. Kör isen i en blender tills den blir som snö och blanda in detta i färsen. Blanda även in den kalla stekta löken.
6. Mal kött, salt och isblandningen på den fina skivan igen. Ställ in smeten i frysen så den blir kall igen (ca 30 minuter).
7. Blanda smeten med kryddorna och kör den i maskin 5–6 minuter.
8. Fyll fjälstren med korv-smeten, helst med en korvspruta. Låt korven vila ett par timmar i kylskåp så att smakerna sätter sig.
9. Rök korven i alrök i 80 grader i ca 2 timmar till en innertemperatur på 70 °C.
För den som inte har möjlighet att varmröka korven kan den också värmebehandlas i 80 °C vatten i ca 15 minuter (korven ska ha en innertemperatur på 70 °C). Kyl sedan korven i iskallt vatten.

Viltkorv

Ingredienser:
1 1/2 kg viltkött
600 g sidfläsk
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
1 rött äpple
2 st kokta potatisar
1 1/2 msk nitritsalt (alt. salt)
1/2 dl whisky
4 dl vatten
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
4 st enbär
1 klick smör
2 1/2 meter svinfjälster

Tillagning:
1. Skala lök, äpple och vitlök, grovhacka och fräs i en stekpanna med en klick smör tills det är mjukt, låt svalna. Mal ner viltköttet i en köttkvarn, mal sen ner potatisen, lök och till sist sidfläsket.
2. Mortla enbären så fint du kan i en mortel. Tillsätt rosmarin och timjan och stöt dom med. Koka upp hälften av vattnet och rör ner saltet tills det har löst upp sig. Tillsätt resten av vattnet och låt svalna några minuter.
3. Blanda färsen med kryddorna och arbeta ihop ordentligt med händerna. Tillsätt vatten och whisky lite i taget och jobba ihop ännu mer tills du fått en ganska lös färs/smet. Provsmaka färsen eller stek en liten biff och smaka på för att se om du är nöjd med kryddning och saltmängd.
4. Trä på fjällstret på en korvstopp och tryck i färsen. Knyt snören i ändarna och mitt på korven där du sedan vill dela den. Låt korven vila svalt minst  2 dygn innan du steker/röker/kokar korven. Har du tillgång till en rök är även det ett mycket bra sätt att tillaga korven.

Läsarnas egna recept hittar du här >>


Vill du också läsa?