Välj område

Hus & hem Paula W Lundberg

Hällakakor ett måste på Gårdsbackens julbord

gardsbackenb10Detta handlar inte bara om att baka ett bröd, detta handlar om så mycket mer… Det handlar om traditioner, om släktband, om känslor… Det handlar om att umgås en dag i bagarstugan och gemensamt baka ett bröd som är tradition och ett måste på Gårdsbackens julbord…

Jag pratar om hällakakor, eller kalla dem sirapsbröd om du vill, eller tjockkakor… Kärt barn har många namn och hällakakorna är kära, ingen jul utan hällakakor med julskinka, min absoluta favorit på julbordet.

Dagen i bagarstugan är inbokad sedan länge, det är jag och Danne, min kära mor och min moster som ska baka. Det krävs lite förberedelser inför själva bakdagen och min far har eldat, dagen innan det inplanerade baket, på hällan, så att den ska vara tillräckligt varm. Han eldar med ganska långa klabbar tallved, som anses vara bäst att elda just bakugnar med.

gardsbackenb18

Elden ska brinna så att lågorna möts i taket på ugnen… Moster Linnea är proffs på att slänga vedklabbarna så att de läger sig perfekt inne i ugnen…

Degen till hällakakorna stöps kvällen innan baket och består av fyra sädesslag, sirap, mjölk, vetemjöl, lite grädde och jäst…. Jag är uppvuxen med att höra mina föräldrar säga, några dagar innan jul, ”vi åker och stöper degen”.

Vi kliver upp i ottan och beger oss till bagarstugan, där min mamma och moster redan är i full gång. De har blandat hjorthornssalt i degen och rekat ihop den, de har delat upp degen i små ”bollar” stora nog för att bli en utkavlad brödkaka och är i full färd med att kavla, ringla och grädda kakorna i ugnen…

Jag vill gärna lära mig… min mamma och min moster har det i sig, konsten och känslan att hälla på hjorthornssalt, reka degen, skära jämnstora bitar, rulla ihop dem till lika stora bollar, kavla ut dem, grädda och så vidare… De har bakat sedan de var mycket små och i alla år. Det här handlar som sagt inte bara om ett bröd, utan om så mycket mer.

Min mor visar mig hur jag ska reka degen och jag försöker att lära mig, jag har varit med om detta förut, men inte nog många gånger för att vara bekväm i det jag gör… Jag kämpar med att knåda degen och faktiskt tror jag att det börjar se ganska bra ut, jag får godkänt av min mor och det är ett gott betyg.

gardsbackenb1

Mamma rekar in hjorthornssaltet i degen…

gardsbackenb20

Så får degen ligga en stund, men man kan ganska snart dela upp degen i bitar och rulla ”bollar” till brödkakorna…

När degen är rekad, skär man ut ”bollar” i lika stora delar. Piece of cake, kan man tycka, men icke. Enkelt är det inte, speciellt för mig som inte har speciellt bra ögonmått, min moster säger att det ser okej ut, men det tror jag att hon säger bara för att vara snäll…

gardsbackenb13

Det är en liten konst att få bollarna jämna och fina…

När man har gjort ett antal lika stora bollar strös lite mjöl över dem och de får ligga en stund att jäsa. Ganska snart kan vi börja kavla dem. Jag kavlar, min mamma kvalar också, Danne tar hand om kakorna när de är färdigkavlade, lägger upp dem på fjalan, med hjälp av spjälka. Han ringlar brödet och sopar bort överflödigt mjöl från kakorna. Därefter för han kakan till bakugnen och med ett snabbt ryck så lämnar han brödkakan inne i bakugnen för att gräddas.

gardsbackenb3

Mamma är så duktig på att kavla kakorna runda, jämna och fina…

gardsbackenb16

Jag kavlar ut degen det första steget, därefter tar mamma över och kavlar ut dem till färdig storlek…

gardsbackenb11

Danne tar med hjälpa av spjälka och för över kakan till fjalan…

garsbackenb14

När kakan ligger på fjalan så ringlar man brödet…

gardsbackenb15

Man måste vara noggrann och sopa bort överflödigt mjöl från kakan innan gräddning…

gardsbackenb5

Med jämna mellanrum så siktar man igenom mjölet för att få bort eventuella klumpar av deg som hamnar i mjölet…

Moster Linnea är snabbt där och håller koll på gräddningen, det är inte många sekunder det tar för brödet att gräddas färdigt och man måste ha full koll på gräddningsförloppet, snabbt kan det gräddas för länge och få svarta sorgkanter… Kakorna måste röras i ugnen och måste snabbt tas ut för att inte brännas… Moster Linneas skulle förmodligen kunna grädda kakorna med förbundna ögon och få dem helt perfekt gräddade, det är ju som sagt inte första gången hon bakar hällakakor…

gardsbackenb12

Moster Linnea har full koll på gräddningen av brödet.

gardsbackenb7

Moster Linnea har en handske på höger hand för att inte bränna sig på den varma ugnen…

När brödet är gräddat, skär man det på hälften och låter det ligga på nät en stund för att svalna… När de är kalla nog för att paketeras skär man dem i tre delar och lägger dem sedan i en plastpåse som noggrant försluts…

gardsbackenb17

När kakan är gräddad så delar man den i två delar innan man lägger den på nät för att svalna…

gardsbackenb8

Den färdiggräddade kakan sopas fri ifrån sotflager…

gardsbackenb9

Här ligger kakorna och svalnar på nät…

gardsbackenb6

Mmmm… Det godaste brödet…

gardsbackenb4

Danne och moster Linnea paketerar brödet…

Vi delar de färdiggräddade kakorna broderligt mellan oss som bakats och det är en fin kartong med brödpåsar som vi får ta med oss hem till frysen… Och hur speciellt är det inte sedan när man till julfirandet brer smör på hällakakan och som pålägg lägger en fin skiva julskinka… Jag behöver som inte så mycket mer till jul. Får jag min hällakaka med julskinka är jag helt nöjd.

gardsbackenb19

Det allra godaste brödet…

Det är inte bara elden i bakugnen som värmer en dag i bagarstugan, traditionen att baka detta bröd värmer också och jag känner en respekt till min mor och hennes syster som besitter denna fantastiska kunskap, som de är lärda att behärska sedan barnsben. Jag är lyckligt lottad som får lära av de bästa.

Bäst vi står där vid bakbordet och kavlar utbrister min mor… Jaha, se här är en ”tyte åt var grannars mor” och jag tittar frågande på henne och undrar vad hon menar? Det visade sig att brödkakan hon precis kavlade inte var helt rund och fin utan lite ojämn i kanterna och ojämnheterna visade sig betyda dessa ”tyter”,  en tyte åt var grannars mor… 

Paula och Dan på Gårdsbacken gästbloggar på Grannliv regelbundet. Vill du läsa fler av deras gästblogginlägg sedan tidigare, klicka här, eller besök Paula och Dans egen blogg Gårdsbacken.


Vill du också läsa?