Välj område

Hus & hem

Läsarnas egna recept – hallondryck & sylt

Nu dignar trädgårdarna av frukter, grönsaker och bär. Många saker väntar fortfarande på att mogna, annat är det hög tid att ta vara på. Här kommer några recept-tips från våra läsare!

hus&hem_safta_sylta_32

Hallondryck

500 g hallon
3 dl torrt vitt vin
6 dl vit sirap 

Skölj och rensa bären. Mixa dem och häll på vinet. Ställ kallt 4 dygn. Sila genom silduk och blanda den avrunna saften med sirapen. Koka upp hastigt, skumma. Häll på rena flaskor, gärna PET som är mjuka så man kan trycka ut en lagom klick. Späd med mineralvatten eller mousserande vin till en läskande sommardrink. / Inger i Lidköping

Grevinnesylt

1 l fläderbär
½ kg äpplen
5–6 dl socker
2 krm natriumbensoat

Repa av bären från klasarna, skölj. Koka dem mjuka och passera. Kärna ur äpplena och skär i bitar som kokas i flädermoset i 15 min tills äpplena är mjuka. Tillsätt socker och koka ytterligare 10 min. Tillsätt natriumbensoat, häll på burk. / Margareta i Halmstad

granngarden_ringblomma2Ringblomssalva

2 dl torkade ringbloms-kronblad
4 dl olivolja
1 st bivaxkaka

Blanda kronbladen med oljan och låt stå i soligt fönster i 6 veckor. Sila och blanda i en smält bivaxkaka. Häll på små burkar. Använd på nariga nagelband och fötter. / Ann-Helen i Skellefteå


Vill du också läsa?