Välj område

Hund

Utfodra och belöna hunden rätt

Kärleken går via magen, brukar man säga. Men mycket mat är inte lika med mycket kärlek. Utfodra och belöna hunden på rätt sätt!

I takt med att människor i välbärgade länder blir allt mer överviktiga, så blir våra husdjur det också. I dag är nästan 30 procent av alla hundar är överviktiga och i många fall beror det på att hundägare ger sina hundar extra mat eller godis. Godbitar som ost eller matrester kan innehålla mycket energi och man ska akta sig för att ge för mycket.

– En hund ska inte vara överviktig, hundar är gjorda för att vara aktiva och jobba för sin mat, säger Anna Tranell Lindman, veterinär på djursjukhus sedan många år och nu en av Agria djurförsäkringars experter.

På foderpåsen finns riktlinjer

Hälsorisker som övervikt för med sig är många. Lederna tar stryk. Hjärta, blodcirkulation och lever påverkas negativt. Hudsjukdomar är vanligare, immunförsvaret fungerar sämre och hunden lever ett kortare liv.

Det bästa du kan göra för att se till att din hund håller sig i bra form är att ge den ett kvalitetsfoder. Då vet du att hunden får i sig den energi den behöver. På påsen står det hur mycket foder du ska ge, men tänk på att det faktiskt bara är ett riktmärke. Beroende på hur mycket din hund rör på sig under dagen kan du behöva justera mängden.

Granngårdens hundfoder.

Mät upp dagens ranson

Om du upplever att din hund är överviktig, så är ett tips att mäta upp den dagliga fodergivan i en burk. Sedan tar du av den för att både utfodra och belöna hunden, exempelvis vid träning.

Du kan även ge din hund ett lightfoder som har ett lägre fettinnehåll men ändå mättar bra. Om din hund är mycket överviktig ska du självklart kontakta en veterinär.

Testa hundens hull

Känn på sidorna av hundens bröstkorg. Du ska då kunna känna revbenen utan att behöva trycka. Hunden ska även ha en midja som ska gå att ses från sidan och uppifrån. Tycker du att det är svårt att bedöma om din hund är överviktig? Fråga andra hundägare om hjälp, eller uppsök en veterinär.


Vill du också läsa?