Välj område

Häst

”Hästar behöver mer massage”

_annelie3Hästmassör Anneli Boustedt, 49, uppmanar till mer kontinuerlig massage för hästar. Det är viktigare än vad man tror, säger hon. Hästarna byggs från grunden, de tränas hårt, blir överansträngda och behöver då få släppa sina spänningar.

Hästar som inte får behandling i tid kan utvecklas på ett sätt som ger hälta, kroppen hittar kompensatorer och till slut blir hästen sned i sin muskulatur eller utvecklar andra skador. Exempel som de här finns det för många av, tycker Annelie Boustedt som idag jobbar heltid som hästmassör. Hon arbetar mestadels i södra Stockholm, bor själv i Södertörn men spenderar också tid i Ösmo där hennes tre hästar står i ett stall.

Från att vara rädd för hästar har Anneli gått till att dagligen jobba med att trycka på hästars känsliga punkter. Den resan började med att hon köpte sin häst Cesear, en appaloosa som ganska tidigt visade sig må dåligt. Hästen var jättesjuk och Annelie fick kontakt med en man som vårdade Cesear tills att han var återställd. Det var här Annelies intresse för hästars välmående väcktes. 2004 började hon läsa till hästmassör på Axelssons och två år efter det tog hon klivet ut och började jobba med hästar.
– Alla hästar är egna individer och varje gång jag kommer till en häst är det en ny upplevelse, säger hon och berättar om hur hon skött både Jamila Bergs islandshästar och Olle Alséns travhästar just för att lära sig mer om alla olika raser._annelie2

Anneli masserar också i rehabiliteringsform efter sjukdom eller skada. Enligt lag ska hästar alltid ses över av veterinär innan man kopplar in annan kunskap och efter att veterinären har behandlat kommer Annelie in i bilden för att starta rehabiliteringsprocessen. Hon berättar om en arab som tränades upp med spänningar från en gammal skada. När han var fulltränad hade han betydligt mycket större muskler på sin ena sida och var helt sned.
– Har det gått så långt så är det nästintill omöjligt att förändra, suckar Annelie och förklarar att det är just därför hästägare behöver fundera mer på massage.

Många räknar med att en så kallad ”quick fix” ska lösa problemet för sin häst, men det leder oftast till återfall. Annelie jobbar långsiktigt med sin massage och menar på att det är det enda som verkligen kan eliminera ett problem. Hon har flera patienter under veckans gång och en behandling brukar ta uppåt en och en halv timme. Bortsett från den första gången, den brukar alltid ta längre tid.


Vill du också läsa?