Välj område

Hus & hem / Recept

Tre goda recept med örter

Maträtter med örter uppställda på ett bord.Den härligaste årstiden i köket är den när man kan hämta sina egenodlade, färska kryddor och örter direkt i kryddträdgården. Här bjuder vi på några örtiga recept. 

Egenodlade örter smakar bäst, så är det bara. Har du ont om plats men ändå vill ha en egen kryddträdgård går det utmärkt att odla örterna i en kruka eller pallkrage. Tänk bara på att ge kryddorna mesta möjliga solläge och väldränerad jord. Om du samplanterar flera olika kryddväxter ska de högre växterna stå mot norr så att de inte skuggar de lägre. Sorter som är bra att kombinera på liten yta är t.ex. rosmarin, oregano, timjan, basilika, dragon och mynta. Basilikan är lite känslig för kyla och får gärna stanna inomhus tills utetemperaturen har kravlat sig upp mot 12 grader.

Något du också ska tänka på och planera för är att mynta, oregano, salvia och citronmeliss gärna breder ut sig. Timjan tar också för sig men blir inte lika stor och yvig som de andra. Dill, gräslök, persilja och basilika brukar däremot hålla sig på sin kant. De flesta kryddväxter trivs i vanlig planteringsjord, bäst förutsättning får de i sandblandad och lucker jord. Fleråriga kryddväxter kan klara sig år efter år om läget är gynnsamt. Klipp inte ner dem på hösten utan vänta tills de börjar gro igen på våren.

Smoothie
med ananas

2 portioner
4 dl fryst ananas
1 mogen avokado, skalad och urkärnad
2 dl kokosmjölk
1 mogen banan, skalad
2 msk blad av citronmeliss
1 lime, saften
1 tsk honung

Mät upp alla ingredienser i en mixerkanna och mixa slätt. Smaka eventuellt av med mer honung eller lime.

Örtsallad med citrondressing

2 portioner
2 ägg
1/2 rödlök
70 g blandad sallad
1/2 kruka dragon
1/2 kruka koriander
1/2 kruka basilika
1/2 kruka bladpersilja
1 ask krasse
1 bit parmesan

Citrondressing:
1 citron, finrivet skal
3 msk citronsaft
6 msk olivolja
Flingsalt
Nymalen svartpeppar

Vispa samman alla ingredienser till dressingen. Smaka av med salt, peppar eller citronsaft. Koka äggen 6 minuter. Spola dem i kallt vatten, skala och dela dem i halvor eller kvartar. Skala och skiva löken. Blanda sallad, örter, rödlök och krasse i två skålar eller på ett större fat. Toppa med äggen. Skaka dressingen och häll den över salladen. Vänd runt och hyvla över parmesanost.

Soppa med färska örter

2 portioner
1 stor morot
1 stor rödbeta
1 dl edamamebönor
ca 100 g risnudlar (2 port)
2 salladslökar
5–6 rädisor
Solrosskott
1/2 kruka basilika
2 msk finhackad gräslök
2 msk finklippt krasse

Misobuljong:
1 1/2 liter kycklingbuljong (fond eller tärning + vatten)
4 msk misopasta
1 msk färsk, riven ingefära
2 krm chiliflakes
2 tsk salt

Börja med buljongen. Koka upp alla ingredienser och rör så att allt löser sig. Ställ åt sidan. Skala morot och rödbeta och svarva dem i en grönsakssvarv eller skiva dem tunt på en mandolin. Lägg i iskallt vatten i varsin skål så att rödbetan inte färgar av sig. Koka upp vatten med lite salt. Lägg i nudlarna och edamamebönorna och låt koka 1 minut, nudlarna ska vara al dente. Häll av och spola i kallt vatten. Strimla salladslöken. Skiva rädisorna tunt. Arrangera de svarvade grönsakerna med nudlar, edamamebönor, salladslök, rädisor och solrosskott i vackra skålar eller glas-burkar. Toppa med basilika, gräslök och krasse. Hetta upp buljongen och häll den över grönsakerna precis före servering.


Vill du också läsa?