Välj område

Trädgård

Lättodlat med hydroponisk odling

Gröna växter i vit låda för hydroponisk odling
Den som vill odla enkelt hemma utan att behöva kånka på jord och krukor kan testa hydroponisk odling. Allt som behövs är vatten, näring och ljus. Och fröer förstås!

1. Hydroponisk odling betyder att man odlar i ett system utan jord. Så länge växterna som odlas i systemet får sina behov av ljus, värme, vatten och näring tillgodosedda växer de lika bra i vatten som i jord. I den hydroponiska odlingslådan Harvy växer plantorna i en vattenlösning med näring där rötterna får obegränsad tillgång till allt de behöver. Ovanför vattenytan tar små rötter upp syre. Du kan odla allt från sallat och örter till chili, tomat och andra fruktbärande växter.

2. Detta odlingssätt är bra om man är trångbodd eller har svårt att släpa hem tunga jordsäckar. Har du tio minuter och friskt vatten, så har du alla förutsättningar för att starta din odling. Tekniken gör att fler kan odla ätbart hemma med mycket liten insats när odlingslusten faller på.

3. Tips: Ställ odlingen i ett ljust fönster och komplettera med en LED-list för extra ljus under den mörka tiden av året. Prova dig fram med olika fröer och växter för att se vad som fungerar. De försådda pluggarna med bland annat sallat, basilika och pak choi är säkra kort, men odlarglädjen blir större när man experimenterar.

Tålig Låda

Den hydroponiska odlingslådan Harvy är av tålig plast som håller i temperaturer från –20 till +80 °C och klarar daglig användning under många år. Den vita plasten bidrar till en jämn vattentemperatur och mindre algtillväxt.


Vill du också läsa?