Välj område

Smått och Gott Thérése Larsson

Kolla det gror

I takt med att höstdimman kryper närmare och temperaturen sjunker i Uppland har det börjat spira i mina pallkragar. Om rucolan, rädisorna, mangolden och den japanska kålen är så tålig som det ryktas finns det hopp om att få avnjuta närodlat när det första snöflingorna börjar falla. 

När jag stoppade ner de första fröna i jorden i somras, som nykläckt odlare, kände jag pressen. Nu eller aldrig. För att odla är ju inte som att måla en tavla då du bara kan ta ett nytt ark och börja om när det blir fel. I trädgårdslandet har man bara ett tillfälle per säsong. Om det inte gror, om grödan torkar eller om ohyra äter upp hela härligheten blir jag tvungen att vänta ett helt år till nästa tillfälle. Men nu vet jag bättre. Det går ju även att odla på hösten! Det finns lättodlade och vitaminspäckade grönsaker man faktiskt kan så i september och skörda redan efter en månad eller två.

Väntar på att solrosorna ska slå ut.

Min första säsong i trädgårdslandet innebar en hel del vattning. Det slipper man på hösten. Den svalare dygnstemperaturen gör dessutom att växterna inte angrips av skadeinsekter på samma sätt som under sommaren, och jordens fuktighet sägs trolla fram extra krispiga grönsaker. Rädisorna sägs dessutom få en extra mild och god smak. Så när grönsakerna i trädgårdslandet lagom var uppätna släpade jag fram tre oanvända pallkragar och fylld dem med en blandning av köpejord och uppländsk lera. Jag laddade pallkragarna med en blandning av köpt jord och uppländsk lera, sådde, vattnade och täckte med en fiberduk. Jag tyckte det tog relativt lång tid innan sommarsådden kom upp, så gissa om jag blev förvånad när jag lyfte på fiberduken vecka senare och det redan var grönt.

Så här såg rädisorna ut en vecka efter sådd den 27 september. Kolla in den lilla kämpen som ”stångar” sig upp trots en hård jordkoka.

Utöver rädisor har jag sått rucola, mangold, japansk kål, pak choi, spenat, rättika och mangold. Men jag vågar inte riktigt hoppas på att det ska gå vägen. Kommer knappt våga lyfta på fiberduken efter den första riktiga köldknäppen, eller efter att det första snötäcket lagt sig. Håll tummarna. Du som följer mig på instagram som halsojagaren kanske minns att ett av mina första inlägg handlade om drömmen att få skörda massor av solmogna tomater? Tomaterna som jag nu plockat in är varken klarröda eller solvarma men sent omsider så här i september har jag min egen skål. Och trot eller ej. Jag lyckades lägga band på mig i går. Det fanns faktiskt flera stycken kvar i den här skålen när resten av familjen kom hem i går kväll.

Vi planterade tomatfrön i mars. Först nu är det läge att skörda. Den gula tomaten Sungold är en favorit.

Det spirar även inomhus. Älskar alfa alfa-groddar. Både i sallad och på macka. Om du aldrig ätit en hård macka med lagrad ost och krispiga groddar borde du testa denna enkla delikatess redan idag. De har en mild, lätt sötaktig smak och är enkla att odla. Det finns speciella groddningsburkar att köpa, men det går nästan lika bra med en glasburk, och ett tyg som du fäster med en gummisnodd, som lock.

Frukostmackor med alfaalfa och närodlade tomater. En till tack!

Låt fröna stå i lite vatten under natten, slå av vattnet och ställ dem i rumstemperatur. Skölj dem med friskt vatten varje dag. Efter två till sex dagar är de färdiga att äta. Doften påminner om färska ärtor och även barnen gillar dem.

Nu ska jag sätta på en kopp te och gå ut i den sköna septemberluften!

Vi hörs om en vecka! Då ska du få se vad som hänt med höstsådden!

/Thérése


Vill du också läsa?