Välj område

Trädgård

Odla på liten yta

Odla på balkong

Man måste inte ha en stor trädgård för att få utlopp för sina odlingsdrömmar. Med lite fantasi och kreativitet går det att skapa en grön oas även på en liten yta. Här är några förslag för den lilla plätten, terrassen eller balkongen.  

När det gäller odling på balkong och terrass är det egentligen bara fantasin som sätter gränser. Men man bör tänka på att grönsaker kräver regelbunden vattning. Eftersom jorden torkar ut snabbare i de begränsade kärlen som man måste använda till den här typen av odling, så får man vara lite extra uppmärksam.

Ett enkelt sätt att skapa stämning i uterummet är att samla blommor och objekt i grupper på olika platser, runt ett planteringsbord till exempel. Man kan också odla på höjden genom att använda amplar eller hyllor som man kan ställa krukor på. Det finns fina planteringsbord som är små och behändiga även för den lilla ytan. Ett minidrivhus eller odlingsbänk är också ett bra alternativ för dig som har begränsat med plats.

Odla på liten yta.

Odlingsbord XXL Green Basics i svart, återvunnen plast från Elho, 399 kr, med växthus som passar till 299 kr. Säck med Perlite, ett vulkaniskt jordförbättringsmaterial 6 liter 59,90, säck med Vermiculite ett jordförbättringsmaterial av lerskiffer, 3 liter 59,90. Vattenkanna Ventura, rymmer 5 liter, 49,90. Planteringsspade från Granngården med långt skaft och stålblad, 99,90. Handskar Tegera 59,90. Lerkrukor i olika storlekar från 9,90. Kryddväxter, doftpelargon och citrusträd från Mäster Grön.

Har du möjlighet att odla i en pallkrage går det bra att samplantera grönsaker och sätta dem ganska tätt för att få en riklig skörd. Du kan då till exempel så varannan rad med en grönsak som utvecklas under jord och varannan rad med en grönsak som utvecklas ovan jord. Ett annat praktiskt sätt är att så varannan rad med en grönsak som utvecklas under lång tid och varva med varannan rad av något mer snabbväxande så du hinner skörda mellan varven.

Se bara till att jorden är väl gödslad för att kunna ge alla växterna det de behöver.


Vill du också läsa?