Välj område

Trädgård

Dags att beskära träd och buskar

Hand beskär träd på vårvinter med hjälp av en sekatör.

På vårvinter är det tid för att beskära en del fruktträd och buskar.

Våren närmar sig och det är tid att se över fruktträd och buskar i trädgården. Här är några användbara tips om vad man bör tänka på när det gäller beskärning av buskar och träd.

Beskärning av buskar och träd gör man av olika anledningar. Det kan vara att de växt sig för stora eller så vill man snygga till formen och gallra bland äldre kvistar av dålig kvalitet.

Det här behöver du för beskärning av dina fruktträd

Vårvintern är en bra tid för beskärning av äppel- och päronträd, särskilt om du vill ge tillväxten en skjuts framåt. Ta bort döda, sjuka och korsande grenar samt gallra så att kronan blir luftig. Bra redskap som en vass sekatör, en beskärningssåg samt en stadig stege är nödvändigt. Man kan antingen beskära kraftigt för att få den form på kronan man önskar eller nöja sig med att gallra bort torra och gamla grenar. Körsbärsträd och plommonträd ska inte beskärs så här års. De beskärs på hösten efter att de burit frukt.

Fem olika sekatörer från Granngården.

Från vänster till höger: Felco 6 är en kompakt lättviktsmodell för alla typer av beskärning idealisk för dig som har små händer. Fiskars P83 är en ergonomisk sekatör från Fiskars med låg vikt, skarpa blad och ett behagligt handtag som följer handens rörelser. Sekatör Fiskars PB 8 Proffs från Fiskars med sidoskär och blad i korrosionshärdat stål (CrMoV). Sekatör Grouw, svart/grön enkel sekatör med sidoskär i japanskt stål från Grouw. Kan ställas in så att den passar både stora och små händer. Sekatör Fiskars P68 Smart Fit är en mångsidig sekatör från Fiskars med justerbar klippöppning som möjliggör både snabb klippning av tunna grenar samt beskärning av kraftigare grenar.

 

 

Mars är tiden på året för att beskära buskar

När det gäller beskärning av buskar så är regeln att man hellre ska ta för mycket än för lite. Att bara putsa runt toppen gör ingen större nytta. För smalare grenar behöver du en sekatör som ligger bra i handen. En grensax med långt handtag underlättar arbetet. Ta bort alla torra och döda grenar. Ta också bort de grenar som växter fel samt svaga grenar. Klipp med en diagonal snittyta så minskar du risken för mögelangrepp.

Rosbuskar beskärs senare på våren

Rosor beskärs när björkarna är på väg att slå ut, då de har så kallade musöron. Klipp bort döda grenar och skott som växer inåt busken. Gallra bland de äldsta grenarna och klipp dem cirka 5 cm ovanför marken. Snittet ska vara diagonalt, snett ”utåt”, strax ovanför en utåtriktad knopp.

Rosbuske med rosa rosor.

För vackra rosor på din buske. Beskär rosbusken senare i vår när björken slår ut sina musöron.

 

Grannhjälpen ger dig hjälp med beskärning

Om du inte vill beskära fruktträd själv Kontakta Grannhjälpen så ordnar våra experter beskärningen av dina äppelträd eller andra fruktträd.


Vill du också läsa?