Välj område

Trädgård

Så lyckas du med förkultiveringen

farbror_grön195-Grannliv610x350pxInget sätter fart på vårkänslorna lika mycket som frösådd. Farbror Grön delar med sig av sina bästa tips för att lyckas med förkultiveringen. Steg ett är jorden.

farbror_grön200-Grannliv610x350px1. Såjord eller planteringsjord?

En finkornig, näringssnål och luftig såjord är bra för de flesta frösådder till en början. För att få jorden ännu luftigare kan du blanda ner perlite. Efter ett tag behövs planteringsjord som har mer näring. Ett tips är att grunda din odlingsbehållare med ett tjockt lager planteringsjord och toppa med ett par centimeter såjord. Då utvecklas fröet i såjord den första tiden och i takt med att rotsystemet utvecklas kommer det åt näringen i planteringsjorden.

farbror_grön209-Grannliv610x350px

2. Vattna regelbundet

Frösådder behöver en jämn fuktighet i början. Skaffa ett odlingstråg som du kan ställa ner odlingsbehållarna i. Vattna i tråget så att jorden suger upp vattnet underifrån och för att undvika att jord och frön plattas till. När rötterna har etablerat sig kan du börja vattna försiktigt ovanifrån.

farbror_grön197-Grannliv610x350px

3. Omskola

När plantan växt till sig och fått 2–4 bladpar är det dags att omskola. Vänd plantan försiktigt i handen och kolla att den fått ett fint rotsystem och flytta över i en kruka som är åtminstone dubbelt så stor. Fyll på med gödslad jord och vattna ordentligt.

Växtbelysning.Växtbelysning

Börjar du med din förodling innan mars behövs särskild växtbelysning. Växter behöver 6–8 timmar solljus om dagen för att växa och må bra. Utan ljuset kommer man ingenstans. Det är växtens huvudsakliga föda.


Vill du också läsa?