Välj område

Trädgård

Dags att förodla med Farbror Grön

farbror_grön155-Grannliv610x350pxTrots att kylan ännu ligger kvar över delar av landet, grönskar det i varje hörn hemma hos odlingsentusiasterna Johannes Wätterbäck och Theres Lundén. Paret bakom succébloggen Farbror Grön vet verkligen hur man väcker odlingslusten till liv. 

170313_Farbror_Grön_1

ALLA FINGRAR GRÖNA. Johannes och Theres till vänster i växthuset i Västerås. Johannes har på sig en vändbar fleecejacka, 349 kr, rutig flanellskjorta i bomull, 199 kr samt arbetsbyxor i denim 499 kr. Theres har på sig en vändbar fleecejacka 349 kr, flanellskjorta i bomull 199 kr, och arbetsbyxor i denim, 499 kr, handskar från Tegera 59,90 och planteringsspade från Granngården 79,90. Denna sida: ärtskotten har fått en fin start i livet. Sådda i torvkrukor som passar bra just till förodling. Kan planteras ut direkt i välvattnad jord eftersom krukan förmultnar. 8 cm i diam, 12-pack, 29,90. Omplanteringssetet från Nelson Garden innehåller tre verktyg, minispade, minikratta och pricklepinne, 29,90.

Farbror Grön

består av paret Johannes Wätterbäck och Theres Lundén som bor tillsammans med sina två barn i en lägenhet i centrala Västerås. De är odlingsentusiaster som odlar överallt; i lägenheten, i växthuset intill, på takfarmen inne i stan och i trädgården vid sommarhuset i Flen. Tillsammans driver de bloggen Farbror Grön, skriver böcker, gör podcasts och youtube-filmer för odlingsintresserade på alla nivåer. Kretsloppstänkandet går igenom i allt de gör och mycket av odlingarna av bär, örter och grönsaker hamnar på tallriken i kreativa maträtter.

170313_Farbror_Grön_7

COMPACT GARDENING. Det smarta minidrivhuset Green Basics i plast från Elho innehåller bricka, botten, lock och etiketter. Passar perfekt på ett fönsterbräde och andra smala områden där du vill ställa din miniodling ljust, 199 kr. Fyrkantiga fiberkrukor är utmärkta att förodla i och kan sedan planteras ut direkt i välvattnad jord eftersom den förmultnar, 6 cm, 20-pack, 19,90.

170313_Farbror_Grön_6

PRAKTISK FÖRODLING. Minidrivhuset Rootmaster från Nelson Garden har en självbevattningsfunktion som förenklar odlingen. När rötterna efter hand letar sig ut ur pluggcellernas ventilationshål torkar rotändarna ut och nya rötter bildas högre upp. Med hjälp av en sådan luftbeskärning bildas djupa och välutvecklade rotsystem. Dessutom möjliggörs en skonsam hantering av plantorna tack vare att pluggcellerna går att öppna upp likt en bok, 269 kr.

170313_Farbror_Grön_5

TRIVS I LJUSET. Plantor i dränerade plastkrukor 50-pack, 34,90. Sådosa från Nelson Garden med pip och sex öppningar 19,90. Planteringsspade 79,90. FINT I FÖNSTRET. Klassiska lerkrukor i en mängd olika storlekar från 9,90. Vill du snabba på patinan kan du pensla filmjölk på krukan och låta det torka.

Knep för den late

Gör upp en plan för trädgårdsåret och dina odlingar. Johannes sår till exempel alltid sin chili den 8 december varje år för att mota lättja och att vara konsekvent.

170313_Farbror_Grön_3

ALLT I ETT. Minidrivhus från Elho med bricka, botten, lock och etiketter. Perfekt för den lilla odlingen, 199 kr. Sticketiketter i olika färger, 40-pack, 39,90. CHILI PÅ G. Dags för omplantering av chili. Vänd plantan upp och ner och kolla att den har fått ordentligt med rötter – i så fall är det läge.

170313_Farbror_Grön_2

OMPLANTERING PÅGÅR. För odlingsentusiasten Johannes är växthuset framför allt en arbetsplats där han jobbar med sina grödor och har möjlighet att förlänga säsongen. Här passar det att odla i dränerade behållare. Fyrkantiga plastkrukor från Nelson Garden till drivning av sticklingar eller plantering av krukväxter och perenner, 10-pack, 44,90. REDO FÖR PLANTERING. Skön eftermiddagssol strålar in i växthuset. Odlingsbord XXL Green Basics i svart, återvunnen plast från Elho, 399 kr, med växthus som passar till 299 kr, paketpris 649 kr. Gul kruka i plast, finns även i rött och grönt från Elho, 79,90 med passande växthus till, 89,90, paketpris 149 kr. Säck med Perlite, ett vulkaniskt jordförbättringsmaterial 6 liter 59,90, säck med Vermiculite, ett jordförbättringsmaterial av lerskiffer, 3 liter 59,90. Vattenkanna Magnolia, rymmer 5 liter, 49,90. Planteringsspade från Granngården med långt skaft och stålblad, 99,90. Lerkrukor i olika storlekar från 9,90. Kryddväxter, doftpelargon och citrusträd från Mäster Grön.

Odlingsglädje

Att göra sin egen mat och att vara med i hela kedjan från frö till skörd och att gå från konsument till producent är väldigt berikande anser Johannes och Theres. Det finns inget som inte går att odla, det handlar bara om att vara realistisk, ha en vision och att våga misslyckas. Det är misslyckandena som leder till att man utvecklas i sitt odlande. Familjen är i stort sett självförsörjande på tomater, kål, chili och andra grönsaker. Nästa utmaning är att börja odla citrusväxter.


Vill du också läsa?