Välj område

Hund

Din hund mår bra av att lära sig saker

Vinn hundfoder

Krönikören och hundcoachen Fredrik Steen berättar om varför man bör se sitt hundägande som ett föräldraskap.

Jag har under hela mitt aktiva hundliv skilt på att lära en hund något med hjälp av belöningar, och på att uppfostra en hund så den passar in på ett så bra sätt som möjligt i samhället. Vad är då skillnaden på inlärning och uppfostran? För mig är det ganska enkelt. Inlärning med hjälp av belöningar gör jag då jag vill lära hunden att göra saker som inte är naturligt för den att göra i en specifik situation. Exempelvis
ligga ner då jag säger ”ligg”, eller gå fot vid min sida då jag säger ”fot”. Uppfostran är något jag kräver av hunden när det är naturligt för den, jag kan kräva det av hunden och behöver inte belöna den för att göra det. Exempelvis att inte bita grannen varje
gång vi möts, eller inte skälla på människor vi möter. Att en hund inte gör detta är inget jag måste belöna.

Min övertygelse är att hundar mår bra av att lära sig saker. De mår bra av att lära sig kommunicera med oss människor och få belöningar då den gör rätt. Men lika övertygad som jag är över att hundar mår bra av att lära sig nya saker, lika övertygad är jag om att hundar behöver och mår bra av en sund och trygg uppfostran. Likväl som barn mår bra av trygghet och regler, gäller samma sak för en hund. Tittar man på hundar tillsammans i en flock förekommer nästan bara uppfostran och gränsdragningar, och jag tror det är viktigt att vi hundägare tar det ansvaret. För med uppfostran kommer också trygghet. Genom att vara tydlig mot hunden att man exempelvis inte tolererar att den gör utfall mot andra hundar, så talar man också om att hunden ”inte är ensam”, att hunden inte behöver ta ansvaret vid ett hundmöte själv, och inte minst ”säger” man till hunden att andra hundar eller flockar bryr vi oss inte om. Det skapar trygghet hos hunden.

Att med kärlek uppfostra ett barn, att med bestämdhet berätta för barnet att det inte är
okej att slänga spaghetti på väggen då man sitter vid matbordet, skapar sällan några
diskussioner. Men då man pratar uppfostran av en hund kan diskussionerna bli oändliga. Ofta fastnar diskussioner och resonemang i att man med olika tekniker ska lära (med hjälp av belöning) hunden att uppträda vettigt vid exempelvis ett hundmöte, att det är onödigt att sätta gränser och ha regler, eftersom det går lika bra med belöningar, men då anser jag att man missar hela syftet. Att lära hund med hjälp av belöningar att vid ett hundmöte gå fint vid min sida är relativt enkelt, men frågan man måste ställa sig är vad syftet är? Är det bara för att få till ett bra hundmöte? I så fall går det alldeles utmärkt. Men är det så att man som hundägare vill skapa trygghet och relation med sin hund som inte är situationsbunden, då
håller det inte.

Se ditt hundägande som ett föräldraskap. Älska din hund, det kan du aldrig göra för mycket. Stötta din hund och lär den saker mot belöningar. Men var inte heller rädd att uppfostra hunden så att hunden blir en trygg och fin individ i samhället. Om inte du berättar för din hund vad som är rätt eller fel, vem ska då visa hunden det?

Fredrik Steen Hundcoachen Fredrik Steen är bland annat aktuell i tv-serien
Mitt liv som valp på kanal 7.


Vill du också läsa?