Välj område

Trädgård Daniel Björklund Jonsson

Trädgårdsmästare Hannas sommarblomsfavoriter

Snittblomslandet-i-morgonljus

Snittblomslandet i morgonljus.

Alldeles intill växthusen i skydd av en välklippt avenbokshäck ligger snittblomslandet som så här års visar på en rikedom av blommor man inte trodde fanns.

Här trängs både ettåriga sommarblommor i nya kompositioner varje år med fantastiska perenner som troget blommar år från år.

Hanna-bredvid-sin-Jatteverbena

Hanna bredvid sin jätteverbena.

Snittblomslandet är både lektionssal för trädgårdseleverna, dansbana för insekterna och självplock för gårdsbutikens kunder. Jag frågade trädgårdsmästare Hanna om vilka sommarblommor som är hennes favoriter för 2016. Den torra sommaren har inneburit att de torktåliga blommorna blivit vackrare än på länge och imponerat stort i bäddarna. Sommarastern (Callistephus chinensis) har trivts alldeles utmärkt liksom den blommande moroten (Daucus carota), Zinnia (Zinnia elegans), Jätteverbena (Verbena bonariensis) och  Tandpetaresilja (Ammi visnage). Många av Hannas favoriter har en vild karaktär vilket ger liv och kontrast till de kultiverade sorter som vanligtvis används i trädgården.

Blommande-morot

Blommande morot.

Sommaraster

Vacker sommaraster.

Zinnia

Zinnia.

Tandpetaresilja

Tandpetaresilja.

Daniel Björklund JonssonDaniel Björklund Jonsson är verksamhetsledare på Skillebyholms trädgårdsutbildning i Järna sedan 2009. Han utbildade sig till trädgårdsmästare på Skillebyholm för 20 år sedan, första anställningen var på Rosendals trädgårdar. Därefter blev det lärorika år i Göteborg då handelsträdgården Lärjeåns trädgårdar byggdes upp i Angered. Sin lärarproffession utvecklade han som trädgårdslärare för ungdomar på Visingsö. skillebyholm.com


Vill du också läsa?