Välj område

Trädgård

Trädgårdsfix att sätta igång med på våren

Trädgådsillustrationer Grannliv

När snön smält blir det plötsligt full rulle i trädgården. Vad är väl härligare än att arbeta ute när solen värmer, jorden doftar och fåglarna kvittrar.

Nya fröer

Varje år kommer nyheter i frösortimentet – sorter som ofta blir populära och
säljer slut. Besök din butik i tid så att du inte missar dem. Notera att det finns
allt fler ekologiska fröer, särskilt i grönsakssortimentet! Förvara fröpåsarna
torrt i rumstemperatur så håller de bäst tills det är dags satt så Följ råden om
såtid och sådjup som finns på fröpåsarnas baksida!

Kul att förkultivera

I mars-april, beroende på var i landet du bor, är det dags att förkultivera de flesta grönsaker och sommarblommor. Då är ljuset tillräckligt för att de ska klara sig i fönsterkarmen utan extra belysning. Att börja för tidigt ger rangliga och klena plantor. Kom ihåg att skola om – plantera i ny kruka – de tidiga sådderna, till exempel chili, när plantorna fått minst ett par karaktärsblad (typiska för arten).

Ta förskott på våren

Tack och lov för alla trädgårdsmästare som driver pärlhyacinter, krokus och
kungsängsliljor i blom så att vi kan fira vår på fönsterkarmen långt innan det är dags utomhus. Det behövs inte mer för att locka fram vårkänslorna! Lökarna kan sparas och planteras ut till våren, när tjälen gått ur jorden.

Gröna skott

Trenden att grodda är tillbaka. Alfalfa och rödbetsgroddar är både gott och
nyttigt. Allra enklast är att odla skott av smörgåskrasse, solros eller ärtor. Dessa
frön går att odla i blötlagd bomull eller ett par centimeter blomsterjord på en tallrik – alternativ i de tråg som finns att köpa för ändamålet. Smarrigt att klippa lite grönt på mackan eller i salladen!

Den nya folkrörelsen

Alla – unga och gamla, stadsbor och lantisar – odlar i pallkrage. Kanske för att det är så lätt att komma igång. Välj en solig plats, sätt ut en eller två kragar på höjden, fyll med en bra jord och så några frön. Svårare är det inte! Redan när
jorden är 5 grader går det att så spenat, rädisor, bondbönor och rucola! Se fler tips här på hur du kommer igång med pallkrage.

Förlängd blomning

Genom att driva igång dahlior, begonior, gladiolus och andra sommarblommande lökar redan nu får du en tidigare och längre blomningssäsong. Sätt dem 5 centimeter djupt i stora krukor, gärna flera tillsammans, och vattna lite grand. Placera krukorna mörkt i rumstemperatur tills skotten börjar titta upp, då vill de stå lite svalare (10-15 grader) och ljust.
Plantera ut efter sista nattfrost.


Vill du också läsa?