Välj område

Vildfågel Anders Wirdheim

Fågelmatning av två skäl

gronsiska-anderswirdheim-20160109 Grönsiska tillhör SOF Anders Wirdheim Grannliv Granngården jan 2016 Foto: P-G Bentz/sturnus.se

Den ursprungliga havrekärven har kompletterats med ett helt smörgåsbord av fågelmat. Här en grönsiska som äter jordnötter.

I tio år har vi jobbat med projektet Vinterfåglar Inpå Knuten. Det är den stora fågelräkning då vi uppmanar svenska folket att rapportera fåglarna vid sina fågelmatningar.

Under dessa tio år har vi lärt oss mycket, men den viktigaste lärdomen är nog att vi matar fåglar minst lika mycket för vår egen skull som för fåglarnas!

Vi är närmare en halv miljon hushåll i Sverige som matar fåglar varje vinter! Det är nästan så att vi kan hävda att vintertid blir var och varannan svensk fågelskådare. Men varför matar vi fåglar? Ursprunget finns nog i våra jultraditioner – när vi under julen unnade oss lite extra i matväg skulle även andra få något matnyttigt. En skål gröt sattes ut till hustomten och fåglarna fick en havrekärve.

Sedan dess har sederna förändrats och, i fåglarnas fall, även utvecklats. Nu finns en uppsjö av fågelmat i många olika former och även produkter som är speciellt ämnade för särskilda arter. Men det är alltså i hög grad för vårt eget välbefinnande som vi matar våra bevingade vänner.

Eftersom vår stora fågelräkning i slutet av januari varje år är internet-baserad, har det emellanåt hänt att systemet krånglat. Av denna anledning har vi jour under helgen och är tillgängliga på telefon. När folk ringer för att berätta att de inte kan rapportera, försöker vi naturligtvis alltid lösa problemet, men vi brukar också passa på att ställa några frågor. En av dessa är ”Varför matar Du fåglar?”

DomherrePGB Foto: P-G Bentz/sturnus.se Grannliv Grannliv jan 2016

En färgrann domherre kan rädda en grå vinterdag.

Ett vanligt svar på frågan är att man vill hjälpa ”de små liven” genom en besvärlig period, men minst lika vanligt är följande svar: ”Det betyder så mycket att ha lite liv och rörelse utanför fönstret en grå vinterdag”.

En ung kvinna berättade att besöket av en grann domherre vid fågelmatningen hade ”gjort min dag”. En äldre man hade blivit så betagen av en övervintrande rödhake att han varje morgon stekte en pannkaka åt denna fågel. Pannkakan skars sedan i småbitar som ströddes ut i ett område av trädgården där i stort sett bara rödhaken vistades (under grenarna på en yvig prydnadsgran).

Foto: P-G Bentz/sturnus.se Rödhake tillhör SOF Anders Wirdheim Grannliv Granngården jan 2016

Rödhaken är en av få fåglar som sjunger mitt i vintern, oftast tidigt på morgonen.

Fåglar ger naturupplevelser, och dessa upplevelser kan vara starka även om vi själva befinner oss inne i stugvärmen. Modern forskning visar dessutom att vi mår bra av natur och naturupplevelser. En domherre kan verkligen rädda en dag för en frusen människosjäl. Så fortsätt mata fåglarna, både för deras och för din egen skull!

AndersWirdheimgrannlivprofilAnders Wirdheim är informationsansvarig på Sveriges Ornitologiska Förening – Birdlife Sverige och gästbloggar på grannliv.se om fågelmatning och fågelupplevelser.


Vill du också läsa?