Välj område

Hus & hem

Varför klär vi julgranen?

klagranennov2015 varför klä julgranen gran kungsgran Grannliv GranngårdenVad vore julen utan doft av gran och åtminstone ett par barr i strumplästen? Utan intrasslad julgransbelysning, glitter och kulörta kulor. Numera är julgranen en av våra främsta högtidssymboler men ur ett historiskt perspektiv har vi faktiskt inte pyntat granar så länge.

Tillsammans köper vi svenskar cirka tre miljoner julgranar varje år. Allra vanligast är den traditionella rödgranen men även ädelgranarna kung-, silver- och blågran är populära, i synnerhet kungsgranen. Skillnaden mellan röd- och kungsgran ligger framförallt i doften och barren. Medan rödgranen har en tydlig doft och vassa barr är ädelgranen i princip doftfri och har mjuka barr.

klagranengrannlivTraditionen att klä en gran är omkring 500 år gammal och har sitt ursprung i Tyskland. Precis som seden att ge varandra julklappar började i högreståndsklassen gjorde även traditionen att ha julgran det.

Första granen i Södermanland
Till Sverige kom julgranen på 1740-talet och det sägs att den allra första pyntade granen stod hos familjen Wrede-Sparre på Stora Sundby i Södermanland. Seden spred sig vidare i gods och herrgårdar för att omkring hundra år senare dyka upp även hos vanligt folk.

De tidiga julgranarna var i regel små och stod i en kruka på bordet eller hängdes upp i taket. De första svenska julgranarna var oftast dekorerade med levande ljus, frukt och sötsaker. Äpplen hängdes i granen för att tynga ner grenarna så att ljusen skulle stå mer rakt. Med tiden blev det också populärt att tillverka egna prydnader av papper.

Smällkarameller i storstaden
Från slutet av 1800-talet gick det att köpa färdiga julgransdekorationer av papper, halm och kristyr samt smällkarameller i butiker större svenska städer. Även glaskulor som importerades från Tyskland gick att köpa. Kring 1900 blev det vanligt att pynta med girlanger av svenska flaggan. Enligt kristna traditioner kan kulorna ses som en symbol för livets frukt i Edens lustgård och stjärnan i toppen symboliserar Betlehems stjärna.

 

ljusstakegranngarden

Från och med lucia kan du köpa  din julgran i Granngårdens butiker.

Fler jultips finns här!


Vill du också läsa?