Välj område

Häst Carita Axelsson

Löshoppning, mockning och skoning!

Veckan har fortsatt i det vardagliga arbetet, och varje onsdag kommer Thomas Persson och skor några av våra hästar. Han är schysst och täcker upp för mig nu när jag inte själv kan sko dem.

Jag är en väldigt lyckligt lottad hovslagare som har många snälla och hjälpsamma kollegor som ställer upp och hjälper mig och mina kunder med våra hästar.

Carita Axelsson gästblogg Grannliv mockning november 2015

Här är det Thomas som skor en av våra utbildningshästar, Langs Legend e.Bellagio-National Zenith.

Oftast går det väldigt enkelt. Många tror det ska bli ett problem att sko deras häst, men hästar är ganska tåliga och tillmötesgående djur. Speciellt de som jobbas och bor på Stall Axelsson. De lär sig ganska snart att det är tryggt och behagligt hos oss. Och förlitar sig fullständigt på allt vi gör med dem. Vilket lite är poängen, annars hade det blivit svårt och faktiskt rida in dem. 🙂

Normalt sett skos hästarna var 6–8 vecka. Och många är ”barfota” när de kommer till oss. De flesta jobbas barfota under själva inridningen, men ibland blir de ömfotade och behöver skor. Ibland bara fram, men ibland även bak. Senare till treårstesten, auktionerna och finalerna krävs det dock att de är skodda runt om.

Carita Axelsson gästblogg Grannliv mockning november 2015

För att skona vår personal och förminska slitage samt spara tid använder vi oss av något som vi kallar för halmbädd i boxarna. Personalens jobb på morgonen vid stalltjänst blir då bara att strö på ny ren halm, samt ge hö, mat och sopa förstås.

Istället för att mocka för hand, som både är slitsamt och kräver tid, har vi istället en inhyrd bobcat som mockar ut stallarna till oss vart sjätte vecka.

Carita Axelsson gästblogg Grannliv mockning november 2015

Gödslande bobcat, chauffören gått på fika…

Dessutom använder vi oss av slowfeeding-nät som är en större variant på hönät, med finare masker. De fylls på varje morgon, sedan räcker de näten ett dygn framöver. På så vis får unghästarna tillfredsställt sitt tuggbehov hela dygnet, samtidigt som vi minskar utfodringstillfällena. Fungerar extra bra i ett stall som vårt, där det mest bor unga och växande individer, som har ett extra stort behov av bra och mycket stråfoder.

Carita Axelsson gästblogg Grannliv mockning november 2015

Ett välfyllt Slow feeding nät.

Samtidigt som grabbarna mockade ut stallet med bobcaten pågick det löshoppning för fulla muggar i ridhuset. 20 stycken unghästar skulle löshoppas. Utöver våra egna kom det några åringar åkandes i transport också.

Det är vår moster som har ett gäng unghästar boende hos sig, som ska öva på att löshoppa och åka släp. Toppen för åringarna att börja öva så tidigt! Det blir mycket enklare för dem i framtiden. Denna onsdag var det deras tredje löshoppning. Och som ni själv kan se på filmerna nedan, så gör de det med bravur!

La Comtesse e.Common Sense – Pomme Royal Uppf o ägare Marie o Elin Nordström.

Kortirion e.Kannan-Caretino uppf o ägare Ylva Lindberg

Ha en skön lördag!

caritaaxelssongrannlivprofilCarita Axelsson gästbloggar Grannliv kommande veckor om livet i Stall Axelsson. Just nu går hon i väntans tider och är arbetsbefriad i väntan på att få barn. Till vardags är hon annars hovslagare och arbetar tillsammans med försteberidaren Camilla Axelsson. Vill du läsa mer om vad som händer i Stall Axelsson, gå till deras facebookflöde!


Vill du också läsa?