Välj område

Hund

Krönika: Sådan matte sådan hund

Granngarden_Kronika_Fredrik_Steen_315Hundar älskar att göra saker, bara de får en fördel i att göra dem. Det vill säga – hunden gör vad som helst, bara belöningen är tillräckligt bra och stor. Samma sak gäller för oss människor. Det finns förmodligen inte mycket vi inte skulle göra om det vore så att vi själva fick sätta priset på det vi ska utföra.

Att bestraffa en hund för något den har gjort, och något ägaren tyckte var fel att den gjorde, blir sällan eller aldrig bra. En bestraffning gör snarare att hunden får en sämre relation till den person som straffar den, och att hunden försöker göra samma sak igen, men utan att någon ser.

Straff och påföljder är ju bland oss människor mer eller mindre bevisat att det inte gör någon större nytta. Man pratar ofta om att man ska sätta in insatser och stöd, innan personen ifråga hamnar i kriminalitet. Även om det hunden gör inte är kriminellt, så menar jag att detta även gäller hundar.

En flock hundar strävar efter harmoni i flocken, och alla hundar försöker på olika sätt hitta sin plats. Man pratar ofta om ledarskap och rangordning. Men om man ska föra den tesen eller diskussionen ska man veta att det inte är mer dramatiskt än i en vanlig familj.

I en harmonisk familj har någon, utan att du egentligen tänkt på det, fått rollen som lekledare, som ledare över bilar, köket, inköp, med mera. På samma sätt utkristalliserar sig olika ledarroller i en hundflock. Att någon individ bestämmer allt eller försöker ta ett ledarskap skapar obalans och disharmoni,
och inte sällan bråk.

Sällan jämför en man och kvinna armmuskler på en fest, men det händer då och då mellan två män, eller mellan två kvinnor. På samma sätt som en man och kvinna sällan jämför och tävlar mot varandra hos oss människor, är det sällsynt inom hundflocken. Uppstår konkurrens är det ofta mellan samma kön.

Detta gäller dock inte då det handlar om att försvara en tillgång. Även om det är en kvinna som försöker stjäla en mans plånbok, så kan bråk uppstå. Och på liknande sätt kan därför även bråk uppstå mellan en hane och en tik utan att det är konstigt eller onaturligt.

Varför fascinerar då dessa likheter, som ändå finns mellan hund och människa mig?

Främst av tre orsaker! För det första så är det intressant att titta på människor
i grupp på samma sätt som man tittar på en hundflock.

För det andra är det min övertygelse att vi människor faktiskt blir bättre partners, vänner och medborgare om vi skulle vara lika tydliga, raka och ärliga som hundar faktiskt är.

För det tredje tror jag att vi kan bli bättre hundägare om vi inser att en hund inte är besvärlig bara för att den tar en smörgås som ligger på kanten av ett bord. Hur många gånger har vi inte själva tagit ett chips ur en skål, fast skålen egentligen inte är framställd?

Genom att se likheterna mellan dig själv och din hund, tror jag helt ärligt att du blir en bättre och roligare ägare för din hund.

Glöm dock inte bort att din hund är ett djur, och att det trots allt finns en hel del olikheter. 

fredriksteengrannlivnov2015Fredrik Steen

Hundcoachen Fredrik Steen är en av Sveriges mest anlitade hundtränare och aktuell i TV-serien ”Mitt liv som valp” på Sjuan i höst.


Vill du också läsa?