Välj område

Vildfågel

Nya arter stannar tack vare matning

nyaarterstannarsvt1

Gråspetten, Picus canus, tillhör de nya fåglar som väljer att stanna i Västerbottens län.

Allt fler väljer att mata fåglarna i trädgården, och inte bara vintertid, rapporterar SVT Västerbottensnytt. Som en följd har nya arter börjat övervintra i norra Sverige berättar ornitologen Jonas Gustafsson.

Granngården Umeå har aldrig sett en sådan tillströmning av kunde som vill köpa fågelmat som i år och det avspeglar det ökade intresset hos allmänheten för att ta hand om våra småfåglar tror Jonas Gustafsson på Västerbotten Ornitologiska Förening.
– Vi tror att vi har ett ökande intresse. Folk tycker fåglar är kul. Det ser man på att folk matar fåglar, det är fler som kommer och tittar när vi har arrangemang.

Det är framför allt nötter, talgbollar, frön och pellets som säljs, men även mycket matare. Som följd har nya arter som tidigare varit mycket ovanliga vintertid i Västerbotten börjat övervintra, exempelvis nötväcka, nötkråka och gråspett.

Se SVT Västerbottensnytts reportage här:

nyaarterstannarsvt2

Nötkråka, Nucifraga caryocatactes, en ny bekant vintertid för Umeå-borna.

 Testa dig själv!

Vill du se om du kan känna igen våra vanligaste fåglar vid matbordet vintertid? Gör vårt test! Läs mer om fåglar och matning här.


Vill du också läsa?