Välj område

Kundklubb

Ulf är hjärnan bakom flätan

korsordSedan många år tillbaka är Grannlivs korsord ett enormt uppskattat inslag med tusentals inskickade svar i varje nummer. Mannen bakom rutorna heter Ulf Fransson och arbetar till vardags med något helt annat…

ulf_2

Korsordsmakare Ulf Eriksson.

Så här i semestertider är det många av oss som njuter av att ligga i hängmattan med en penna och en tidning, låta kroppen vila medan associationshjärnan samtidigt går på högvarv. Faktum är att avslappning faktiskt är nödvändigt om man ska vara riktigt kreativ. Det är i alla fall Ulf Franssons erfarenhet. Han borde veta eftersom det är han som uppfinner alla klurigheterna i Grannliv sedan många år tillbaka.
– Jag har alltid tyckt om att hitta på knep och knåp. Mitt första korsord gjorde jag som tioåring. Nu har jag hållit på seriöst i tjugo år.

Ulf bor på landet utanför Linköping med fru och tre barn, deras kanin och familjens åtta Kindahöns. Korsordsmakeriet har han haft som extrasyssla sedan många år tillbaka och sköter det vid sidan om sitt arbete som elektronikingenjör. Han ritar bland annat komponenter som sitter i bilar från Mercedes och Wolksvagen.
– Det är ganska annorlunda att sitta och knåpa ihop korsord jämfört med att rita elektriska scheman, även om det kan vara lite av pussel i båda fallen. Jag har några stadiga kunder, mestadels tidningar och ideella föreningar.

Själv tycker han att det är roligt att lösa andras korsord när han får tid eftersom han får inspiration och uppslag till sina egna ordflätor.
– De svåra korsorden är de som roar mig, signaturen Olle som bland annat finns i tidningen Land ibland är den jag tycker bäst om.

Arbetet med ett korsord börjar med den givna lösningsmeningen som han bygger orden kring.
– Jag börjar oftast uppe i vänstra hörnet och arbetar mig nedåt. Förutom om det är ett hörn som är knepigt eller trångt, då börjar man oftast där. Med lång erfarenhet lär du dig vilka bokstavskombinationer som inte funkar och undviker att hamna i ett läge där du kör fast och måste backa.

Det har hänt att han tvingats backa flera steg eller att det låser sig helt.
– Det är nästan alltid när jag är stressad om deadlinen är för tajt eller det är mycket med familjen och jag försöker forcera arbetet. Då är det bättre att ta en paus och slappna av så kommer oftast inspirationen tillbaka, tipsar han.

Datorn kommer till hjälp när han söker efter ord med given längd exempelvis. Men allt arbete sker annars för hand.
– Jag vill att mina kryss ska kännas unika så att inget är det andra likt. Utmaningen för mig är att hitta på nya ledtrådar till ord som återkommer.

Vill du lösa Ulfs korsord? Du finner dem längst bak i gamla upplagor som går att skriva ut här i arkivet. Magasinet Grannliv får man som klubbmedlem i samband med varje bonusutbetalning. Det går även att fyllnadsprenumerera till självkostnadspris om man inte vill missa ett nummer. Grannliv utkommer fyra gånger per år. Ulf egen hemsida hittar du här.


Vill du också läsa?