Välj område

Hus & hem Johanna Rundgren

Svärmors gardiner

Jag tycker om att sy och det gör min svärmor också. Hon delar också mitt intresse för loppis och second hand, och åker ofta runt och fyndar. Ofta blir det tyg som hon kommer hem med.

Ibland har hon en idé om vad hon vill sy, men lika ofta väljer hon tyger med hjärtat, vilket gör att hon snabbt fyller på sina förråd. Det händer då och då att hon ber mig komma och titta igenom hennes samling, och jag får ta vad jag vill. Det finns många guldkorn bland hennes tyger och jag har sytt mycket av tyg som kommer från henne, bland annat en klänning av hennes gamla gardiner, som fått följa med på flera bröllop.

Det är intressant att fantisera om vilken tid tygerna kommer ifrån, till vilket ändamål de köpts in en gång, och vem som ägt dem. Vissa tyger förvånar man sig över att de överhuvudtaget varit populära, och vissa mönster är så gamla att de blivit populära igen.

granngarden_johanna_allaklanningar

Klänningen till vänster är sydd av min svärmors gamla gardiner.

Jag kom att tänka på Moster Margit. Hon var inte min moster, utan min mammas moster, men hon kallades ändå så utav alla. Hon flyttade på 20-talet till USA, eller Amerika som man sa på den tiden, och gifte sig där och bildade familj.
Hon skickade ibland hem klänningar till min mamma och mormor. Dessa klänningar fick givetvis namnet ”amerikaklänningarna”. Det var klänningar till min mormor när hon var ung och till min mamma från det att hon var liten tills att hon blev vuxen. Det var en fantastisk kvalitet på de här kläderna, och de var förmodligen rätt så dyra.

Min mormor var en otroligt kärleksfull, sparsam och flitig kvinna, ingenting fick gå till spillo. Allting kunde återanvändas eller göras om till någonting annat. Fryspåsar kunde man diska ur och använda igen, presentpapper kunde man försiktigt pilla av från paketen och spara i ett skåp inför framtida födelsedagar. En fin parfym fick stå på byrån, för dyrbar för att användas till annat än prydnad, eller kanske vid något jubileum. Alla textilier skulle manglas och strykas, lappas och lagas så länge det gick. Så var det på den tiden.

Så när de vackra amerikaklänningarna blev lite slitna eller för små eller för trasiga för att lagas, så satte hon helt enkelt saxen i dem. De blev utmärkta trasmattor. Jag hade kunnat ge mycket för att få se och känna på och kanske bära någon av dem, men så gott som alla är borta.

Några av klänningarna finns ändå kvar hos mig. Jag har sett dem på foton, och även om fotona är oskarpa, små och mörka så syns ändå de eleganta snitten, och kvaliteten på klänningarna lyser igenom fotots matta yta. De inspirerar mig när jag själv designar kläder.

granngarden_johanna_turkos

En turkos soldress sydd efter modell från 40-talet.

Häromdagen när jag röjde i källaren så hittade jag några av de kläder jag sytt av svärmors tyger i modeller från Amerika.

Jag tvättade dem och hängde upp dem på ett klädstreck för att torka. Medan jag gjorde det så kände jag hur en doft av nystrukna lakan och Chanel No 5 sprider sig i trädgården.

granngarden_johanna_tvattork

Johanna Rundgren gästbloggar på Grannliv vecka 29-32 om allt som har med köket, trädgården och hemmapyssel att göra.

 


Vill du också läsa?