Välj område

Trädgård

Att göra i trädgården november-december

Planteringsspade ibland höstlökar.

Omväxling är skönt och det kan kännas bra att trädgården inte pockar på uppmärksamhet hela tiden. Så länge snön inte lagt sig finns det ändå en del att göra för dig som fortfarande vill ha jord under naglarna.

Beskärning

Den stora höstbeskärningsperioden (JAS) är förbi, men det går fint att klippa ner sensommarblommande klematis och hösthallon som skördats klart. Gallra vinbärs- och krusbärsbuskar går fint så länge det inte är minusgrader. Vinrankan beskärs när bladen trillat av och senast vid juletid om de står i växthus eftersom vinrankan har en tendens att blöda (läcka sav) om den beskärs under våren.

Sista sådden

Att så grönsaksfrön på hösten ger några veckor tidigare skörd på våren, vilket är värdefullt för dig som vill odla en så stor del av grönsaksbehovet som möjligt. Fröna ska inte gro nu utan ligga i jorden och vänta på den första vårvärmen. Så därför inte för tidigt – om du bor i södra delarna av landet kan du vänta till december-januari. Lämpliga arter är till exempel spenat, morot, palsternacka, rädisa, rättika, svartrot, lök, sallat och gräslök.

Låt stå

Grönkål, purjolök och persilja tål frost bra och kan stå kvar i kökslandet och skördas hela vintern. Lägg gärna halm kring plantorna så att de inte fryser fast när tjälen kommer. Bäst är att odla dem i en upphöjd bädd som kan täckas med ett öppningsbart fönster. Då går det att skörda även sedan snön begravt resten av kökslandet.

Kupa rosor

Tjälen ska ha lagt sig på ytan innan du kupar rosorna. Men då är det dags att lägga på ett lager kogödsel eller jord för att skydda de nedersta grenarna för köldskador. Kupa upp jorden så att de täcker den nedre delen av grenarna så minskar risken att rosen fryser bort om vintern blir kall. Särskilt rabattrosor och moderna rosor behöver skyddas med kupning.

Fler tips att göra i trädgården på senhösten

  • Håva upp vissna höstlöv och annat skräp ur trädgårdsdammen.
  • Töm alla frostkänsliga krukor och förvara dem under tak, gärna upp och ner.
  • Sätt vitlök om du inte hunnit tidigare, eller det varit för varmt.
  • Häng upp växtbelysning (lysrör t ex) till övervintrande medelhavsväxter. Håll tänt ca kl. 8-22.
  • Mata småfåglarna.


Vill du också läsa?