Välj område

Trädgård

Så vinterförvarar du växterna

Släng inte dina fina uteväxter bara för att det börjar bli kallt! Så här vinterförvarar du växterna för att både spara pengar och kunna snabbstarta trädgården i vår.

Många växter går att övervintra och du kommer långt med att bara skydda dem mot kyla. Ljus är bra men inte nödvändigt för alla växter. Är du osäker på om det går att vinterförvara växten? Testa, det är i alla fall bättre än att kasta den!

Övervintra i ett uterum

Det bästa är om du kan förvara växterna i ett rum som är frostfritt men ändå ljust, som en inglasad balkong eller om du har ett uterum. Här kan du ställa in exempelvis pelargoner, kryddväxter samt medelhavsväxter som oliv och citrus.

Bubbelplast kring citrusväxt.Övervintra i kallt växthus

I ditt växthus kan gräva ner krukodlade växter i jorden, alternativt placera krukorna på jorden. Isolera med löv, väv eller bubbelplast. Du kan behöva komplettera med bubbelplast att spänna över växterna. Bubbelplasten låter ljuset komma in samtidigt som den isolerar något.

Övervintra i mörkt

I till exempel förrådet eller lekstugan kan du ställa in till exempel din krukodlade fuchsia, margerit eller rosor. Även kryddväxter som inte tål frost trivs bra här, som rosmarin och dragon.

Låt stora krukor stå kvar

Trädgårdsväxter som du haft på balkong och altan i stora krukor i kan du låta stå kvar, men isolera krukorna med bubbelplast och eventuellt också växten med juteväv eller fiberduk om det är väldigt blåsigt och kallt.

Några grundläggande tips för vinterförvaring:

  • Isolera från kallt golv.
  • Skydda mot blåst och kyla med luftig isolering.
  • Vattna försiktigt – ju kallare växterna står desto mindre vatten förbrukar de.
  • Skaffa växtbelysning – det ger både ljus och värme.

Vill du också läsa?