Välj område

Häst

Möt dressyrryttaren Gabriella Tichelaar

Gabriella Tichelaar FOTO: Emelie OtterbeckSäg hej till dressyrryttaren Gabriella Tichelaar,  en av våra nya foderambassadörer!

Precis som för alla elitryttare är Gabriella Tichelaars dagar är fyllda av hästskötsel, planering och träning. Sju dagar i veckan, året runt. Hon rider och utbildar egna och andras hästar och tar hand om försäljningen när de sedan ska säljas.

Tillsammans med dressyrläraren Marianne Eseen Söderberg på Ridskolan Strömsholm har Gabriella utbildat unghästar i snart 20 år. Några dagar i veckan är hon också handledare för en elev vid hästgymnasiet.

Gabriella Tichelaar FOTO: Emelie Otterbeck

Hur många hästar tränar du just nu?
– Totalt är det åtta hästar just nu, från föl till dräktiga ston och ridhästar. Normalt har jag fyra, fem hästar som jag tränar och tävlar men just nu är det lite färre. Jag samarbetar med 2M2 Horses som föder upp tävlingshästar som jag sen tränar åt dem.

Hur ser resten av tävlingsåret 2017 ut?
– Det blir dels Höstdressyren på Strömsholm i september samt eventuellt kvalet på Elmia i oktober. Sen är säsongen mer eller mindre slut och då är det vinteruppehåll med enbart träning till i mars när tävlingarna börjar igen.

Hur lägger du upp träningen?
– Det gör jag och min huvudtränare Marianne Eseen Söderberg en plan tillsammans, utifrån varje hästs enskilda mål. Jag är noga med att planera in täta viloperioder för hästarna då de inte tävlar. Det har gjort att de har varit skadefria (peppar, peppar) och har blivit starka.

Vilka ingår i ditt team och vad gör de?
– Först och främst är det tränarna och jag i teamet. Utöver Marianne har jag även förmånen att få rida för Louise Nathorst och Kyra Kyrklund. Sen har jag en jättebra veterinär och hovslagare förstås. De är otroligt viktiga.

Gabriellas hästar äter Granngårdens Elit Koncentrat och Betfiber Mix. Valacken First Chioce smaskar mer än gärna i sig innehållet och har, enligt Gabriella, förbättrat sin kapacitet tack vare det.

Varje häst i hennes stall äter runt tre kilo kraftfoder om dagen, utöver hösilage och ett eventuellt proteinfoder. Det blir en hel del mat att frakta hem. Därför använder sig Gabriella av Granngårdens hemkörningstjänst för att spara tid.

Vad har du för tävlingsmål inför nästa år?
– Först och främst vill jag att First Choice ska bli redo för Grand Prix. Han kan i princip alla rörelser nu, som till exempel passage. Men han behöver bygga styrka för att orka ett helt program. Han är bara sju år och har redan gjort lovande framsteg under våren.

– Andra mål är till exempel att få min treåriga hingst godkänd under nästa år för att sen också kvala till Flyinge och Falsterbo.


Vill du också läsa?