Välj område

Häst Lina Kringstad

Bra förberedelser ger bästa resultat!

Lina Kringstad.

Det krävs mycket förberedelser och jobb innan man kan få utdelning på tävlingsbanan och tyvärr finns det inga genvägar om man vill ha långsiktig framgång. 

Du måste tänka på att du är ett team med hästen och på tävlingsdagen ska både ryttare och hästen haft de bästa förutsättningarna för att lyckas. Du måste känna ett lugn att hästen är tränad för uppgiften.

Hästen måste ha ett bra träningsschema, bra hovslagare, pålitlig veterinär, rätt foder och ”trivas på jobbet” helt enkelt. Det är väldigt viktigt att hålla sin häst glad och motiverad. Det skapar jag på mina hästar genom varierat arbete; rida dressyr, rida i skogen och hoppning. Sedan är det viktigt att låta hästen gå ut i hage och få sin mentala meditation. Varje häst är dessutom unik och måste ha ett anpassat träningsschema som passar just den individen. Detta lär man sig genom åren med rutin och erfarenhet och att prova sig fram. Prata med din tränare om du är osäker och behöver tips och råd på vilket träningsupplägg som passar just din häst.

Ett exempel på en veckas upplägg från en av mina unghästar, 5 år gammal:
Förutom ridningen så går mina hästar i hagen och skrittmaskin varje dag förutom när det är tävling.
Mån: Nicke tävlade i helgen så idag är lite återhämtningsdag och han har bara varit i hagen och skritten.
Tis: Markarbetsträning med fokus på tempoväxlingar.
Ons: Ridning i skogen.
Tor: Markarbetsträning samt hoppning med förberedelse inför lördagens tävling.*
Fre: Lätt markarbetsträning med bommar.
Lör: Tävling.
Sön: Efter tävling får mina hästar gå i hagen och vila upp sig både fysiskt och psykiskt.

*Generellt sätt kan man säga att jag alltid brukar hoppa två dagar innan tävling. Då får jag en känsla hur formen är inför tävlingen. En övning jag brukar använda och vill tipsa om är den här:

17,5 m är normala fyra galoppsprång för häst, men jag växlar tempo, målet är att det ska gå lätt att växla tempo och galoppsprång. Jag brukar växla mellan 4-6 galoppsprång, med denna övningen får du ett kvitto på att hästen lyssnar och är lydig. Tänk på att planera innan du rider in i övningen. Ska du rida 6 galoppsprång måste du ha ett lugnt tempo in i övningen så det blir så jämnt och smidigt som möjligt.

Många glömmer sig själv i förberedelserna som kost, fysisk kondition, den mentala biten (se mitt tidigare inlägg) samt att klä sig varmt och funktionellt. Jag är så glad att det har blivit en stor utveckling gällande sportkläder och att det nu finns ett bra utbud av kläder som andas och håller en varm under hela dagen. Jag har testat Granngårdens funktions ridbyxor (Covalliero) och Jacsons lite tjockare tröja. Förutom funktionsmaterialet och andningsfunktionen så är passformen väldigt bra och båda ”sitter som en smäck”. Ridbyxorna är nytänkande, och mer som en ”sportbyxa” med supergrepp och riktigt komfortabla och smidiga att arbeta i.

Mina tävlingsplaner är Flyinge Indoor i veckan och sedan laddar jag för Breeders Trophy där jag ska rida en 5-åring. Håll tummarna!

På bilden: HSF Hotshot 4 år, e. Boswell Mr Hears Breaker- Coronado

Nästa gång tar jag upp vad man ska tänka på med hästägare, samarbeten, avtal mm. På återseende!!

 


Vill du också läsa?