Välj område

Hund

Uppfödarens hundar äter med god aptit

Madeleine Bäck uppfödare på Maliwicks kennel.

Att välja rätt hundfoder är en vetenskap i sig. Är det några som har stenkoll på hur viktigt fodret är, så är det hunduppfödarna. Grannliv har träffat beagleuppfödaren Madeleine Bäck för att prata mat och hundar. 

Strax norr om Rättvik har Madeleine Bäck och hennes sambo Patrik Karls kenneln Maliwicks. Det är en idyllisk liten kennel som bedrivs på hobbynivå, hundarna föds upp och lever i Madeleines och Patriks hem. Idag är sju glada beaglar hemma på gården – vi möts av viftande svansar, glada hundansikten och ett enstaka hundskall. Lilla valpen Phoebe håller sig lite vänligt i bakgrunden. Tiken Pixie har stor mage – om en vecka är det dags för henne att valpa. Samtliga valpar som ligger i magen är redan tingade.

Fastnade för beagle

Att det blev hunduppfödning för Madeleine var ingen tillfällighet. Både hon och Patrik är uppvuxna med hundar, och när de en gång träffades i gymnasiet i Rättvik var det delvis hundintresset som förenade dem. Första beaglen köptes för tio år sedan, och sedan dess är de fast med rasen. Tidigare bodde de i lägenhet men sedan några år har de hittat drömhuset med en 5 000 kvadratmeter stor inhägnad som hundarna kan röra sig fritt i. För Patrik är det ett stort jaktintresse som är grunden, medan Madeleine har fastnat för att ställa ut hundar.
– Beaglar är fantastiska jakthundar. De är lätta att lära och funkar bra eftersom de är drivande och kan användas till jakt på hare, rådjur, hjort och räv. Vi jagar framför allt rådjur med våra hundar, de är väldigt duktiga på det. Samtidigt är de trevliga familjehundar – sociala, mjuka och vänliga. Det bästa av två världar, säger Madeleine.

Beaglar får Appetitt hundfoder.

Som med alla hundraser finns det olika tycke och smak om det rent estetiska vad gäller beaglar. Madeleine föredrar lite mindre hundar, och har importerat hanen Anakin från USA där beaglarna ser ut just så. Och det finns fler nationaliteter: på Maliwicks finns hundar från Ryssland, USA, Polen, Danmark och Sverige.
– Ja, det är väldigt internationellt här. Vi tycker att det är spännande att blanda in olika typer eftersom det tillför något nytt till rasen, menar Madeleine. Även om både Madeleine och Patrik har andra jobb vid sidan av arbetet med kenneln är hunduppfödningen en central del i deras liv. Det är två, tre utställningar varje månad, och många gånger åker de långt med hundarna.
– Det här är ingen hobby, det är en livsstil. Allt vi gör handlar om hundarna. Om vi reser så är det till utställningar med hundarna. I våras var jag i Luxemburg utan att se något annat än flygplatsen och utställningshallen, berättar Madeleine.

Hundarna får Appetitt foder

Att hon brinner för att ställa ut är tydligt. Vad är det då som lockar?
– Ja du, det har jag funderat på många gånger … Dels är det nog spänningen, det är mycket adrenalin och det blir ju en show när man visar upp en hund. Men framför allt är det en bekräftelse på uppfödningen. Hunden måste vara i rätt form, ha ett bra psyke och fin päls för att lyckas. Allt spelar roll, allt arbete vi lägger ner med hundarna bedöms i ringen. Och ska de vara i toppform är fodret viktigt. För en uppfödare som Madeleine är valet av foder därför väldigt centralt. En beagle ska ha glänsande päls, men med fel foder ter sig pälsen matt. Och för en arbetande hund som beaglen gäller det att hitta ett foder med högt energiinnehåll.

– Vi märker direkt på hundarna om de inte har ett bra foder. De dricker för mycket om fodret har låg smältbarhet och de bajsar mycket. Men framför allt ser vi det på pälsen som tappar sin glans.
– Idag finns ju så mycket kunskap och vetenskap om foder, så lägger man bara ner lite tid och vågar testa nytt finns det stora möjligheter att hitta ett bättre alternativ. Madeleine bytte nyligen till ett norskt foder som bara säljs på Granngården – Appetitt. Det är ett foder som främst är framtaget för aktiva hundar och arbetshundar. I Norge är det slädhundsuppfödarnas favoritfoder, och där kan man ju verkligen tala om högpresterande hundar.
– För mig är det viktigt att fodret har höga halter av omega-3. Appetitt har omega-3 från norsk lax, det tycker jag känns bra. Och det känns bra för samvetet att maten bara är gjord på närproducerade, nordiska råvaror. Jag vill ju ha koll på vad hundarna får i sig, säger Madeleine.

Beaglar in action.

De flesta av Maliwicks hundar används i jakt, och för att en jakthund ska orka behövs energi. Massor av energi – hundarna kan springa uppåt 25 mil i skogen varje månad. Många fodermärken har ett högenergialternativ i sortimentet. Där särskiljer sig Appetitt, som har två olika nivåer för arbetande hundar.
– Vissa av våra hundar jagar mer än andra, och då är det jättebra att kunna skräddarsy deras mat. Då får de precis det de behöver, säger Patrik. Som uppfödare har Madeleine bytt foder många gånger för att hitta det som passar hennes hundar bäst. Att byta foder kan tyckas som en stor sak, men det behöver inte vara så krångligt.
– När vi byter blandar vi en säck av det gamla med en säck av det nya fodret. Då sker övergången successivt och det brukar gå smärtfritt.

Madeleine Bäck uppfödare på Maliwicks kennel.AMBASSADÖREN
NAMN: Madeleine Bäck. ÅLDER: 26 år. BOR: I Västanå norr om Rättvik. GÖR: Ägare av kenneln Maliwicks, där hon föder upp beaglar tillsammans med sambon Patrik Karls. Jobbar också som hundtrimmare.

 


Vill du också läsa?