Välj område

Häst Lina Kringstad

Medaljregn för Sverige – Mental förberedelse en stor del av framgången!

Få har väl missat att historia skrevs på Europamästerskapet i Göteborg förra veckan! Jag befann mig i Göteborg och såg Sverige ta lag-silver under fredagskvällen. Det var en magisk kväll och stämning var på topp på Ullevi!

Vi kan vara stolta över Sveriges prestationer i alla grenar, men mest stolt kan vi vara över Peder Fredriksson och All In. Efter fem rundor knep Peder och All In guldet individuellt och var ett ankare i Sveriges lag som tog silvret. All In är magisk och har alla kvalitéer man kan önska och tillsammans är de ett fantastiskt team. Peder höll lugnet och var mentalt stark hela mästerskapet. Det är helt enkelt bara att lyfta på hatten och gratulera, vilken sportslig prestation de gjorde tillsammans!

Den mentala biten är otroligt viktig del i alla idrotter och så också i vår sport. Det ser man inte minst när Peder förbereder sig för sin ritt ute på framridningen innan han hoppar upp i sadeln. Tv-bilderna när han mentalt memorerar och hoppar banan ”i huvudet” har knappast gått någon förbi. I mitt tycke är den mentala träningen av samma vikt som att träna hästen. För att nå framgång räcker det inte med att ha hästen och dig själv i bra fysisk kondition utan man måste vara mentalt förberedd för tävling. Det ligger års erfarenhet, förberedelse och allt ska planeras, organiseras i minsta detalj för att man ska lyckas. I ögonblicket är det så viktigt att du tror på dig själv och din häst och vet vad du ska göra och känner dig trygg i vad som komma skall för att kunna prestera på topp. 

Jag har varit i kontakt med mentala-tränare flera gånger, främst i samband med förberedelser för olika lagtävlingar. Det är alltid mycket givande och ger en nya idéer och tankar hur man kan jobba kring detta. Vad som passar just dig tror jag är väldigt individuellt eftersom vi alla reagerar olika under press och tävlingsmoment. Har du inte möjlighet att ta hjälp av en tränare finns det massa med böcker i ämnet. 

Jag jobbar med den mentala biten dagligen, ett tips som fungerar bra för mig är att jag väljer ut tre ord eller budskap som stärker mig, de orden tänker jag minst tio gånger om dagen. Det kan vara saker som exempelvis ”jag kan” om du till exempel ofta hamnar i situationer där du bli osäker på dig själv, eller ”jag är lugn” om du ofta blir stressad och nervös i tävlingsmoment eller ”håll galoppen” om du vanligtvis har en tendens att kanske hamna i undertempo inne på banan. Genom att tänka på dessa ord eller budskap flera gånger om dagen så övertygar du hjärnan att så faktiskt är fallet och dessa tre saker blir förhoppningsvis en naturlig och självklar sak för dig när du behöver prestera.

Jag tror även att inställning är A och O för framgång. Att ha en positiv och glad inställning till hästarna och sin omgivning ger automatiskt mer energi som skapar framgång. Det är så viktigt att uppskatta sitt team. Detta är allt från en bra hovslagare, veterinär, tränare, hästskötare och familj och vänner som ställer upp. Givetvis är foder och rätt utrustning för mig som ryttare och mina hästar även en förutsättning för fina resultat. Jag kan varmt rekommendera Granngårdens Ariat sortiment. Jag har provat skorna och de är väl beprövade av mig och mina kollegor och får högsta betyg. De är bekväma både på hästryggen och på stallbacken. På bilderna ser ni även tröjan från samma märke. Den är väldigt bekväm och materialet andas. 

Nästa inlägg kommer jag skriva hur jag förbereder mina hästar veckan innan tävling. På återseende!

Lina Kringstad.Lina Kringstad driver Kringstad Stable och är professionell ryttare, utbildare, försäljare och förmedlare av hästar. I sin blogg ger hon en inblick i hur hennes bransch är och en beskrivning av hur vardagen med hästarna ser ut.


Vill du också läsa?