Välj område

Hund

Högsäsong för fästingar – så skyddar du dig och ditt djur

Fästing på blad

Foto: Shutterstock

Nu är det högsäsong för fästingar runt om i landet. Våra sällskapsdjur är extra känsliga för fästingburna smittor. Så här skyddar du dem – och dig själv! 

Nu när temperaturen börja stiga vaknar de små blodsugande krypen till liv. Fästingar kan vara farliga smittobärare och finns ofta där våra sällskapsdjur rör sig. Värst drabbade är hundar, katter och hästar.

Fästingar är som mest aktiva mellan maj och augusti, men kan förekomma året om i södra Sverige, och de kan smitta med flera allvarliga infektioner, exempelvis borrelia, anaplasma och i värsta fall TBE. Feber, smärtor, kräkningar och avmagring är några av de vanligaste symptomen.

– Fästingbett kan ge diffusa symptom som gör det svårt att ställa diagnos, och det räcker med en enda fästing för att djuret ska bli smittat. Ett smittat djur kan ibland behandlas med antibiotika. Det bästa man som djurägare kan göra är att förebygga smittan, säger Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar.

Så undviker du fästingarna
Fästingburna smittor kan bland annat förebyggas genom fästingmedel för hund, katt och häst. Det finns också preparat i tablettform, droppar i nacken eller olika sorters fästinghalsband som gör att fästingen inte sätter sig i pälsen. Det är också bra att kontrollera pälsen regelbundet och avlägsna eventuella fästingar så fort som möjligt. För människor finns det en effektiv repellerande spray att använda på kroppen.

Bor du i ett utsatt område är det bra att vaccinera sig mot TBE men mot Borrelia finns inget vaccin. För djur finns inte heller något vaccin och därför ska du vara extra noga med att undersöka dem dagligen under den värsta fästingsäsongen.

Exempel på symptom vid fästingsmittor:

  • Trötthet
  • Feber
  • Smärtor
  • Kräkningar
  • Avmagring
  • Stela leder
  • Neurologiska symptom som vinglighet och koordineringssvårigheter

Skydda dig mot fästingar

På Granngården finns medel och kläder som skyddar dig mot fästingar. Med rätt skydd så kan du röra dig fritt i skog och mark samtidigt som du slipper fästingar och de besvär som fästingar kan ge så som TBE. Här hittar du bra skydd mot fästingar!

 

 


Vill du också läsa?