Välj område

Trädgård

Så väljer du rätt jord till dina grönsaker

Välja jord, JordskolaEgen skörd är guld värd! Och rätt jord är grunden för att dina grönsaker ska växa och ge utdelning. Här får du några riktlinjer att gå efter för att välja den bästa jorden.

Välja jord, Jordskola

1. Grönsaker är näringskrävande

Grönsaker är mer näringskrävande än till exempel perenner och buskar, därför behöver de en jord med mycket organiskt material och en bra struktur så att rötterna lätt kan växa och ta upp näring. Både pallkragar och trädgårdsland behöver extra tillskott av näring för att resultatet ska bli bra och växterna trivas.

Välja jord, Jordskola2. Blanda till en bra jord

Man kan köpa material på säck och blanda till en bra jord. Använd då gärna planteringsjord, barkmull och kogödsel. Tillför regelbundet organiskt material till din jord, gärna i form av gräsklipp, löv och kompost. Alla sorters planteringsjord som säljs i säck innehåller mest torv. Näring är alltid tillsatt, till exempel hönsgödsel, kalk och näringssalter som går under namnet NPK (kväve, fosfor och kalium).

Välja jord, Jordskola

3. Kontrollera jorden

För att veta om du har fått till en bra blandning på jorden kan du skopa upp en mängd jord i händerna och forma den som en tennisboll. Studsa den sedan ett par gånger i handen. Om bollen håller för ett par studs och sedan faller isär i mindre bitar vet du att du har en bra jord, inte för hård och inte för porös.

 

Fler tips om att välja jord i filmen


Jordtipset

Prisskillnaden mellan billig och dyr planteringsjord beror främst på att de dyrare innehåller mer näring. Det kan vara bra att använda den mer näringsrika jorden om du planterar i pallkrage eftersom det då dröjer längre innan du måste tillföra ny näring. En jord med bra struktur ska kännas grynig och inte ha alltför hög grad av finfördelat material.


Vill du också läsa?