Välj område

Trädgård

Så stoppar du ogräset

ogräsbekämpning

Foto Shutterstock

Det är inte bara de inbjudna gästerna som trivs i din trädgård. Det ovälkomna ogräset har en förmåga att tränga sig på. Här kommer några tips som vänligt men bestämt förklarar krig mot det vi inte vill ha i vår gräsmatta eller rabatter.

Bästa sättet att slippa ogräs är att förebygga, att helt enkelt göra det svårt för ogräset att få fäste. I rabatten är en svart markduk effektiv, den släpper igenom vatten men kväver rotogräset. Om du planterar tätt med de växter och blommor du önskar ha och lägger ut täckbark däremellan, minskar ytan där ogräset kan sprida sig. En rabattkant som går ner i marken runt planteringen stänger ute till exempel gräs som inte är önskvärt i rabatten. Den är dessutom dekorativ.

Granngården gräsgödsel mossa.Din gräsmatta står sig bäst mot ogräs om den är tät och tjock. Dit når du delvis genom gödsling och vattning men främst genom att klippa rätt. Gräsklipparen bör ha en vass kniv som skär av gräset fint. Klipp ofta, minst en gång i veckan, då får du en tät och ogräsfri matta.

Bra och ergonomiska hjälpmedel

När ogräset väl har slagit rot och dessutom tipsat sina vänner om att komma, får du ta till andra medel. Bra redskap gör arbetet mer tacksamt och effektivt. Du behöver inte belasta ryggen och dra för hand i dåliga ställningar. Botanisera bland ogräsjärn, tryckspruta, ogräsupptagare, rensjärn och mycket annat som är ergonomiskt bra. I kampen mot ogräset måste man ibland även ta till miljöanpassade medel. Objudna gäster förstår inte alltid vänlighet.

5 bra tips till ogräs:

MarkdukOgräsbrännare

Täckbark

Rabattkant

Redskap

Bekämpningmedel

 

 

En ogräsbrännare för engångsflaskor är praktisk, kraftfull, säker och miljövänlig – ofarlig för både människor och djur.


Vill du också läsa?