Välj område

Trädgård

Installera robotgräsklippare – tänk på det här!

Grönare gräs med robotgräsklippare

Vill du ha en tätare och grönare gräsmatta kan det vara idé att investera i en robotgräsklippare. Men det finns några saker att tänka på innan du installerar en robot. Grannliv guidar dig rätt!

Drömmen för de flesta tomtägare är att ha en grön, frisk och tät gräsmatta utan att behöva lyfta ett finger. Nuförtiden kan det bli verklighet tack vare robotgräsklipparnas intåg på marknaden. Under förra året slog robotgräsklipparen igenom på allvar och i år väntas antalet sålda robotar öka ytterligare. Anledningen är att allt fler har upptäckt fördelarna med att ha en maskin som är tyst och självgående och låter dig ägna dig åt roligare saker medan den jobbar på.

En annan fördel med en robot är att den klipper grässtrået från alla håll, vilket gör att gräsmattan på sikt blir friskare, tätare och grönare. Det fina gräsklippet blir kvar mellan stråna som ett naturligt gödningsmedel. Det innebär att du inte behöver tillsätta lika mycket näring och på sikt får den perfekta gräsmattan.

Något som är viktigt att tänka igenom när du ska köpa robotgräsklippare är hur stor gräsmattan är som ska klippas. Många gör felet och köper en robot som bara klarar av att klippa den exakta ytan på gräsmattan som ska klippas och inte mer. Välj istället en robot som har större kapacitet, då behöver den inte gå lika ofta vilket sparar både på energi och maskinens livslängd. För att gräsmattan ska växa och må bra behöver den dessutom vila från klippning åtminstone ett par dagar i veckan.

Det är inte helt enkelt att installera en robot och det finns en del säkerhetsrisker som du bör tänka på. I allra värsta fall kan det bli en dyrbar historia om det inte är rätt utfört. När du köper en robotgräsklippare kan du boka robotinstallation genom Grannhjälpen – en servicetjänst hos Granngården.
– Vi ser en ökad efterfrågan på den här typen av tjänster och det finns en del utmaningar med en robotinstallation, därför känns det bra att kunna hjälpa till med det, säger Johan Lindqvist, ansvarig för Grannhjälpen.

Det viktigaste momentet när man ska köpa robotgräsklippare och installation är att områdeskabeln blir korrekt planerad och nergrävd så att klippningen blir så bra som möjligt. Trots noggrann planering finns det alltid delar av gräsmattan som kommer att vara svåra att komma åt för roboten, exempelvis kring träd och gångar. Det kan vara bra att spara sin gamla gräsklippare alternativt köpa en trimmer eller cylinderklippare för att klippa dessa ytor.
– När våra specialister kommer ut och installerar robotgräsklipparen ser vi till att klippytan blir optimerad. De vet hur de ska lägga områdeskabeln så att de oklippta remsorna blir färre.

En robotgräsklippare klipper grässtrået från alla håll vilket gör att gräsmattan på sikt blir friskare och tätare och grönare. När det är dags att ladda batteriet tar sig roboten själv till laddningsstationen med hjälp av en guideslinga.

En robotgräsklippare klipper grässtrået från alla håll vilket gör att gräsmattan på sikt blir friskare och tätare och grönare. När det är dags att ladda batteriet tar sig roboten själv till laddningsstationen med hjälp av en guideslinga.

Hur går då själva installationen till när du väl har bestämt dig? Det enda som behöver förberedas är egentligen att se till att tomten är helt ren från prylar och att saker som kan skada roboten är bortplockade. Sedan är det dags att planera var laddningsstationen ska placeras ut. Helst ska det vara en plats som är skyddad från direkt solljus så att batteriet i roboten håller bättre. Se också till att laddningsstationen ligger nära ett 220 V uttag. Grannhjälpens tekniker gräver sedan, med hjälp av en maskin, ner områdeskabeln i marken.
– Fördelen med att vi gräver ner kabeln är att den inte riskerar att bli skadad eller gå sönder vilket kan hända om du går över den med ett vasst föremål som till exempel en trimmer.

När kabeln är på plats och och inkopplingen till laddstationen är klar, görs en funktionskontroll och en inställning på hur roboten ska klippa.

Robotgräsklipparen rör sig i ett slumpmässigt mönster innanför områdeskabeln när den klipper och tar sig själv till laddstationen med hjälp av en guideslinga när den behöver laddas. Har du en väldigt stor gräsyta så kan man dessutom styra roboten så att den tar genvägar när den ska laddas, ett knep som inte alla känner till.
– Vi programmerar roboten så att den går den kortaste vägen till laddstationen, vilket innebär att den slits mindre och också får längre livslängd.

Första delen av Grannhjälpen är robotinstallationerna som lanseras i år. Den stora efterfrågan på den här typen av tjänst gör att starten känns naturlig.

På sikt kommer Grannhjälpen att bli ett mer heltäckande servicekoncept, men i år blir det  fokus på robotinstallationerna.
– Vi tror inte att kunderna bara köper en gräsklippare, utan de köper en snygg och problemfri gräsmatta. En som de kan njuta av och ta en fika på istället för att klippa, avslutar Johan Lindqvist.

Granngarden_Grannliv216_Grannhjalpen_FaktaGrannhjälpen

  • Grannhjälpen består av ambulerande bilar som kan serva kunder till alla butiker i Sverige.
  • Robotinstallationerna görs från och med april i år och du beställer installationen i butik när du du köper din maskin.
  • Granngårdens egna tekniker hjälper dig med installation och service till fasta priser.

Granngarden_Grannliv216_Grannhjalpen_JohanJohan tipsar:

  • Planera noga innan du installerar din robotgräsklippare.
  • Utläggningen av kabeln är den viktigaste delen av installationen för att få optimal klippyta.
  • Roboten tar sig själv till laddstationen med hjälp av en guideslinga.
  • Byt knivarna på roboten ofta. Du får ett friskare gräs och batteriet räcker längre.

Vill du också läsa?