Välj område

Trädgård

Maskgödsel ger naturlig näring

I senaste Äntligen hemma tipsar Bosse Rappne, programledare och trädgårdsmästare vid Slottsträdgården i Ulriksdal, om ett annorlunda gödsel som verkligen fungerar – maskbajs.

Maskgödsel från Hasselfors.

Maskgödsel Vermikompost Hasselfors.

Maskgödsel är inte bara ekologiskt och helt naturligt, det ger utmärkt näring åt växter och fungerar lika bra att använda i krukor som i rabatter. Du kan antingen strö det någon centimeter ovanpå befintlig jord, eller blanda det med jorden. Eller så kan du lösa upp det med vatten och duscha blandningen direkt på växterna. Till skillnad mot vad man skulle kunna tro, är gödslet luktfritt.

– Maskgödsel främjar blomning, ger friska växter och ett bra mikroliv – precis det som behövs i naturen, säger Bosse Rappne i Äntligen hemma.

En annan fördel med gödslet, som också kallas Vericompost, är att det hämmar tillväxten av vissa svampstammar och onyttig bakterieflora. Så hur tillverkas komposten? I Sveriges första storskaliga anläggning jobbar 35 miljoner daggmaskar med att bryta ner hästgödsel och organiskt avfall.

Se tv-programmet Äntligen hemma

 

 

 


Vill du också läsa?