Välj område

Katt

Så väljer du rätt kattsand

Granngarden_KattsandBentonit, majs eller cellulosa? I dag finns en uppsjö av olika sorters kattsand eller strö med skilda egenskaper. Vi hjälper dig att hitta rätt.

Fråga vilken kattägare som helst och de kommer att svara att sanden, eller ströet, är en av de viktigare sakerna på inköpslistan. Beroende på kvalitet, pris, hur ofta man kan göra rent i lådan och om du är allergisk mot damm
etcetera, finns olika alternativ:

Granngarden_Kattsand_BentonitBentonitsand

”Klassisk” kattsand gjord av lera. Den har god klumpbildningsförmåga, är dammfri till 99 procent, dryg och binder lukt. På minussidan: den ska sorteras som ”ej brännbart”. Sand av detta material är dessutom tung att bära hem och hantera.

Skötsel: plocka ur klumparna dagligen med en spade. Byt hela innehållet i lådan var 6:e vecka.

Kattsand Granngården bentonitsand, lavendel/oparfymerad. 159 kr, 10 kg.

Majs- och vetepelletsGranngarden_Kattsand_majs

Kattströ av majs och vete är en ny produkt på Granngården. Ströet är helt naturligt och biologiskt nedbrytbart, ger minimalt med damm, har bra uppsugningsförmåga, är klumpande och kapslar in lukt. Dessutom kan det slängas i komposten, är lätt att bära hem och ofarligt om katten skulle äta det.

Skötsel: plocka ur klumparna dagligen med en spade. Byt hela lådan var 2-3:e vecka eller vid behov.

Kattsand Granngården Majs- och vetepellets 249 kr, 10 l.

Cellulosa

Cellulosaströ är ett biologiskt nedbrytbart strö som dammar minimalt och är helt lukt och parfymfri, det vill säga ett bra val om någon i familjen (eller katten!) är känslig för damm. Det är lätt att bära hem och fungerar även bra till kanin och marsvin. Fibrerna kommer ifrån skogen och kan komposteras eller slängas i hushållssoporna. Men, cellulosaströ är lite mindre dryg då den måste bytas ofta.

Skötsel: rengör 2 gånger om dagen och byt hela lådan varje vecka eller efter behov.

Kattsand Granngården Cellulosa 89 kr, 25 l.

Kisel

Kiselströ absorberar lukt och fukt, är antibakteriell och har en låg vikt. Det fastnar inte i tassarna, är oparfymerad och dammfri. Men den får ej läggas i komposten. Den bildar ej heller klumpar.

Skötsel: tag dagligen bort avföringen med spade och rör runt i kiseln. Byt hela lådan var 3-4:e vecka eller vid behov.

Kattsand Granngården Kisel 119 kr, 8 l.


Vill du också läsa?