Välj område

Trädgård Helena Kaasik

Odla på liten yta – men vad?

Odla på balkong

Foto: Lena Granfelt ur boken Rätt ur jorden (Ordfront Förlag) av Bella Linde och Lena Granfelt.

Om förra veckans inlägg handlade om hur man skapar ett vackert uterum så tänkte jag den här veckan gå in på vad man kan odla på begränsad yta. Sist var jag lite inne på att det egentligen inte finns några begränsningar. Stora parkträd och buskar ska man kanske inte satsa på men det förstår nog de flesta.

Trenden att odla egna grönsaker verkar hålla i sig även denna säsong och det går naturligtvis att odla till exempel sallat, tomater squash, gurka och kryddväxter på både balkong och terrass.

Det som krävs är en hyfsat ljus plats och att odlingskärlen är rejäla. Man bör också använda en jord med bra kvalitet. Sedan måste man också fylla på med näring regelbundet för trots att jorden redan innehåller gödsel så förbrukas den snabbt i det begränsade kärlet.

Förutom grönsaker finns det en mängd andra växter som man kan njuta av i sitt uterum. Själv är jag svag för Medelhavsväxter som oliv- och citronträd. De vill gärna ha en solig plats och regelbunden skötsel. Det här är växter som aldrig får torka ut.

Krukor med blommor

Foto: Blomsterfrämjandet

Men det finns också perenna växter som man kan övervintra i krukan. Vill man vara säker på att de överlever vintern kan man alltid slå lite säckväv eller bubbelplast om dem innan temperaturen sjunker under nollan. Trasmattor och frigolit är också användbart. Nedan har jag listat några växter som fungerar att övervintra i kruka.

Vinbär på stam

Dvärgsyren

Daglilja

Alunrot

Funkia

Blågull

Hjärtbergenia

Daggkåpa

Perenna prydnadsgräs

Blommor i kruka Grannliv

Foto: Blomsterfrämjandet.

Det här är några beprövade förslag men det finns säkert fler sorter som är tillräckligt tuffa för den svenska vintern och egentligen är det bara att prova sig fram. Vissa rosor och klematis står också pall mot snö och kyla. Välj gärna de härdigaste sorterna om du är sugen på att prova.

Helena KaasikHelena Kaasik är frilansjournalist, stylist och fotograf. Sedan 2013 driver hon trädgårdsbloggen Greenheart.nu tillsammans med Maria Sånge. Helenas specialområden är trädgårdsodling, design och heminredning. Under några veckor framöver kommer hon att gästblogga här på Grannliv. Det kommer att handla om växter, odling och vad man kan göra så här års för att lugna ner de ivriga odlingsfingrarna.


Vill du också läsa?