Välj område

Trädgård Maria Kaneberg

Att rita stenpartier och samla på landskap

bild-1

Mina minnens landskap.

Vilket träd kan du minnas i handen och känna strukturen från? Vilken mark kan du föreställa dig under dina fötter? Vilket landskap kan du se innanför ögonlocken?

När jag själv ställer mig dessa frågor tenderar jag att gå tillbaka till en av de mest sinnliga tiderna i mitt liv; jag återkallar minnen med mina sinnen. När jag luktar, smakar, känner och ser bekanta ting kommer jag ihåg en tid då erfarenheter inte hade ord.

Trädet jag kan känna strukturen från är det gamla vildäppelträdet jag brukade klättra i. Marken jag kan föreställa mig under fötterna är den betade hagen vid vårt lantställe där jag fick fårlortar mellan tårna. Landskapet jag kan se innanför ögonlocken är samma hage med enar, fågelbär och krokiga, gamla plommonträd, med en omslutande ram av blandskog. Havsviken i öst, dungen av asp som rasslar i vinden i väst. Tistlarna, nyponrosorna och korna. Våtmarkerna, bäckarna och skogarna.

Jag kommer ihåg min barndom i mina händer, mina ögon, mina öron och mina fötter. De här minnena är en del av mitt referensbibliotek över olika landskap och är kanske några av de starkaste minnena. Jag minns arterna, sättet de växer på och jorden.

När man, som Trädgårdsingenjör och Landskapsarkitekt, studerar biotoper, ståndorter och trädgårdsarkitektur idag, blir erfarenheterna och referensbiblioteket över olika landskap kompletterade med ord, koncept och principer. Det är väldigt viktigt att få både teoretiska och praktiska erfarenheter av naturen kunna skapa hållbar trädgårdsdesign. Man får inte missa de praktiska erfarenheterna och sinnena.

bild-5

Att jobba hemifrån köket är trångt och innebär stora risker för kaffespill.

Jag håller just nu på med att rita ett stenparti i en nyanlagd trädgård åt en kund utanför Malmö. Huset är vid kusten, med fantastiska landskap med sanddynor, klippor och vilda växter runtom. Stenpartiet ska vara uppbyggt av grus, kompost och sten. Väldränerat och med torktåliga växter. Stenpartiet har även en skuggsida som kräver mer fukttåliga perenner och godare jord. Att ta sig tid och gå ut i de omgivande landskapen är ett av de bästa sätten för att förstå hur också trädgården ska må som bäst och bli som finast. Vilken jord där är, vilka växter som trivs och så vidare. Också färgerna är inspirerade av omgivningarna, lila, silver, mörkgrönt och blått. Några stänk av gult och vitt.

Silvrigt havtorn trivs på sandiga jordar och tål blåst.

Silvrigt havtorn trivs på sandiga jordar och tål blåst.

bild-4

Att aktivt observera olika landskap och återigen använda sina sinnen som man gjorde när man var barn vill jag tipsa alla som har en trädgård (eller bara vill tänka mer hållbart) att göra. Ta med ett ritblock och kamera och gå ut. Studera naturen i närheten genom att känna, höra och se. Utöka ditt egna referensbibliotek och skapa den finaste av trädgårdar!

 

Fler minnen från lantställes landskap.

Fler minnen från lantställes landskap.

portratt_maria_kanebergTrädgårdsingenjören Maria Kaneberg gästbloggar på Grannliv kommande veckor. Vill du veta mer om henne, besök KÄRNAN TRÄDGÅRD och Landskap, eller hennes FACEBOOK-FLÖDE!


Vill du också läsa?