Välj område

Häst

Stora drömmar för ung hopptalang

Granngarden_Filip_Agren

I december fyllde hoppryttaren Filip Ågren 18 år. Men redan nu är han ett välkänt namn i ryttarsammanhang med mängder av tävlingar bakom sig. Hemma på gården utanför Karlstad finns bland annat en guldmedalj från Youth Olympic Games 2014 i Nanjing, Kina.

– Det var otroligt att vara med där borta och utan tvekan den mest spektakulära tävling jag någonsin har upplevt. Topp fem i Europa deltog och tack vare att jag kom fyra i EM 2013 fick jag vara med. Vi tog guld i laghoppningen, vilket var extra roligt för då är alla i laget glada och inte bara en.

En extra utmaning i Youth Olympic Games var att Filip red på en lånad häst och inte på någon av sina tre egna.
– Det var svårt men gick bra. Vi hade bara fem träningstillfällen på oss men med hjälp av Daniel Bergkvist från Ridsportförbundet la jag upp en plan för att lära känna hästen på kort tid och det fungerade.

I vanliga fall är det hästarna Cardina, Westend HZ och High Lao som gäller för Filip när han tävlar. Tack vare att han går en gymnasieutbildning med idrottsinriktning har han möjlighet att träna sina hästar omkring tre timmar varje dag och åka på tävlingar i både Sverige och Europa.
– Jag är ledig ganska mycket från skolan men de hjälper mig mycket och ser till att jag kan plugga hemifrån så att jag inte kommer efter.

Filip den 23 november förra året på High Lao i Flyinge.

Hästar har varit en viktig del av Filips liv så länge han kan minnas och det är ett intresse han delar med sina föräldrar. Tillsammans sköter familjen Filips tre hästar och en tvååring som snart ska ridas in.

Till våren tar Filip studenten. Vad som väntar sen är inte helt klart men att framtiden handlar om hästar råder det ingen tvekan om.
– Jag vill tävla och jobba med hästar så klart. Först i Sverige men längre fram kan jag absolut tänka mig att flytta utomlands. Jag vill bli den nya Rolf-Göran Bengtsson. Han är en av världens främsta ryttare som deltar i de största och finaste tävlingarna som finns. Det är min absolut största dröm att bli som honom.


Vill du också läsa?